Adevarul informeaza: Nastase ii da lectii de Constitutie lui Antonescu

Liberalul Crin Antonescu a sustinut ca la anticipate se poate ajunge prin demisia tuturor parlamentarilor opozitiei. "Gresit!", i-a transmis liderul PSD Adrian Nastase. Sesiunea parlamentara extraordinara i-a gasit pe liderii Opozitiei pe pozitii diferite.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, este ferm convins ca anticipatele ar putea fi provocate prin demisia tuturor parlamentarilor opozitie. Dar Adrian Nastase are o alta parere.
Presedintele Consiliului National al PSD i-a spus sefului liberalilor ca demisia parlamentarilor opozitiei nu ar declansa alegeri anticipate, asa cum doreste Opozitia, ci doar partiale in colegiile respective, cu mandat pana la finalul actualei legislaturi.

Solutiile lui Antonescu

Presedintele PNL a "radiografiat" situatia politica actuala si a gasit doua solutii rapide "inedite", in cazul in care si Puterea va fi de acord cu alegerile anticipate: "fie se merge la presedinte cu un acord al Puterii si Opozitiei pentru dizolvarea Parlamentului, fie, pentru scurtarea perioadei, are loc demisia tuturor parlamentarilor, caz in care se organizeaza alegeri".
"Trebuie sa spuna clar daca vor sau nu anticipate", a mai comentat Antonescu, referindu-se la reprezentantii Puterii, de care depinde aplicarea planului sau, potrivit caruia Guvernul ar ramane in functie pana la organizarea de alegeri, in 45 de zile, in cazul demisiei alesilor. In opinia lui Antonescu, in cazul demisiei unitare, in 30-45 de zile pot avea loc alegeri. In expunerea planului sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a mai spus ca, daca Puterea nu doreste anticipate, face de fapt pasul in afara democratiei si a argumentelor. Varianta in care ar demisiona doar parlamentarii din Opozitie este "una cu un grad foarte mare de gravitate", in opinia liberalului. Presedintele Consiliului National al social-democratilor, Adrian Nastase, i-a atras insa atentia presedintelui PNL ca demisia parlamentarilor nu ar declansa alegeri anticipate, ci doar alegeri partiale in toate colegiile, pentru a umple "golul" pana la finalul actualei legislaturi. "Din punct de vedere politic, putem discuta despre lucrul acesta si anumite masuri vor fi luate de catre parlamentari. Din punct de vedere juridic si constitutional, vacantarea mandatelor, unul, doua sau trei sute, inseamna doar declansarea unor alegeri partiale cu mandat pana la incheierea legislaturii. Deci, nu ar fi o solutie echivalenta cu alegerile anticipate", a subliniat Nastase.
Chestionat in legatura cu afirmatia presedintelui PNL referitoare la provocarea anticipatelor, Nastase a raspuns ironic: "Probabil ca are anumite argumente pe care eu nu le cunosc".

Ponta: Este o solutie de ultima instanta

In disputa pe Constitutie a intervenit si presedintele PSD, Victor Ponta, care a luat in considerare doar un plan centrat pe demisia parlamentarilor USL, "solutie de ultima instanta". Potrivit sefului PSD, ar trebui mai intai epuizate toate celelalte actiuni politice ale Opozitiei, "care nu doreste anarhie, ci o tranzitie pasnica".
"Trebuie sa gandim acesti pasi politici pentru a fi resposabili. Trebuie sa epuizam toate caile democratice. Dar cred si ca, iar aici sunt de acord cu Crin Antonescu, ca sa stam intr-un Parlament in care voturile sunt fraudate de Roberta Anastase si care nu mai reprezinta decat niste tradatori care si-au rezolvat dosarele penale, este o greseala din partea noastra. Insa este o ultima masura", a comentat Ponta. De altfel, presedintele social-democratilor a spus ca structurile de conducere ale USL vor discuta pe aceasta tema, precum si despre oportunitatea demisiei alesilor locali ai USL.

"Fie se merge la presedinte cu un acord al Puterii si Opozitiei pentru dizolvarea Parlamentului, fie are loc demisia tuturor parlamentarilor!"
Crin Antonescu
presedinte PNL

"Vacantarea mandatelor, unul, doua sau trei sute, inseamna doar declansarea unor alegeri partiale cu mandat pana la incheierea legislaturii."
Adrian Nastase
presedintele Consiliului National al PSD

Cum se fac alegeri anticipate
Pentru a organiza alegeri anticipate ar trebui, mai intai, demis guvernul. Conform articolului 10 din Constitutie, Guvernul poate fi demis prin retragerea de catre Parlament a increderii acordate sau in cazul demisiei premierului (articolul 106).In cazul in care Guvernul a fost demis, presedintele va desemna un alt candidat pentru functia de premier. Candidatul va cere, conform articolului 103, in termen de zece zile, acordarea increderii de catre cele doua Camere. In cazul neacordarii increderii, procedura se reia cu un alt candidat. Conform articolului 89, in cazul in care Parlamentul nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului, in termen de 60 de zile, presedintele poate sa dizolve Parlamentul, in urma consultarii cu presedintii celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, declansand, astfel, alegerile anticipate.