Pe blogul jurnalistului Iosif Buble puteti citi un text exceptional intitulat: "Nevoia de alternativa. Acum! (de Crin Antonescu)".
'Romania arata ca un stat in deriva. Un stat acefal, neguvernat si fara directie. Cum altfel am putea descrie un stat in care presedintele mai intai ne propune sacrificarea pensionarilor, apoi se ascunde in tacere in Palatul sau, din care iese doar pentru a se rasti la sinistratii carora apele le-au luat casele; un presedinte care se comporta ca un dictator in raport cu institutiile si atunci cand vine vorba de puterea personala, dar nu are niciun proiect in raport cu societatea.
Cum altfel am putea descrie un stat in care guvernantii n-au nici un plan, decat propria supravietuire politica; in care masuri cu grave consecinte economice si sociale, precum cresterea TVA, sunt luate la nimereala, peste noapte; un stat in care administratia centrala nu mai este de mult in slujba interesului public, ci a unei clientele, care trebuie hranita, pentru ca a cotizat greu in campania electorala.
Romanii nu mai au astazi incredere in stat. Statul nu-i mai protejeaza, nu le ofera minime garantii privind nivelul de trai, ci doar o nesfarsita balbaiala si masuri de natura sa le ingradeasca existenta. Aici de fapt este fondul problemei. Vorbim la nesfarsit despre deficit, despre imprumutul de la FMI, despre cota unica sau impozitul progresiv, despre TVA si preturi. Ele sunt doar la suprafata. Cauza profunda a blocajului total in care ne aflam este ca nu stim incotro ne indreptam, ca stat, ca natiune, ca indivizi, ca cei care ne conduc n-au o viziune, nu sunt si nu au capacitatea interioara de a deveni lideri autentici ai acestei societati.
O societate care nu-si intrezareste viitorul devine o societate in deriva, condamnata la o perpetua criza, nu economica, nu financiara, ci interioara, de mentalitate si atitudine. O societate demoralizata si resemnata, pentru ca nu mai vede nicio iesire din fundatura in care a ajuns, pentru ca nu mai are nicio speranta si nicio urma de incredere.
De aceea, Romania are nevoie de o alternativa acum. Nu peste un an, nu cand vin alegerile, nu cand calculele politice par favorabile unuia sau altuia. Acum. Pentru ca atunci va fi prea tarziu. Iar noi, ca liberali, suntem datori sa lucram la constructia unei alternative.
Proiectul nostru politic, la care lucram acum, este sa oferim o alternativa concreta de politici si oameni. Ce presupune acest proiect:
• Un program realist si dezideologizat pentru combaterea crizei. Ar trebui sa lasam de-o parte falsa retorica ideologica. Nu cred ca pe oameni ii intereseaza azi daca solutiile sunt din arsenalul dreptei sau stangii, ci eficienta lor. Fundamentul acestui program trebuie sa fie repornirea motoarelor economiei private. Romania nu se poate salva doar reducand deficitul si asteptand sa profite de un presupus reviriment miraculos al economiei mondiale.
• O echipa de un profesionalism si de o integritate indiscutabila. De data aceasta, toate mecanismele clasice de functionare a partidelor trebuie puse intre paranteze. La vremuri de criza, partidele si participantii la un asemenea proiect al alternativei trebuie sa inteleaga sa sacrifice interesele activistilor proprii. Cei propusi pentru o viitoare guvernare nu vor fi nici rezultatul jocurilor de interese ale organizatiilor judetene, nici exponentii grupurilor de finantatori, ci oameni capabili sa gestioneze iesirea din criza a Romaniei. Cu sau fara carnet de partid.
• Un program adevarat de depolitizare a administratiei si de transparenta a cheltuirii banului public. De ani de zile se vorbeste despre depolitizarea administratiei. Unii striga acum, din ratiuni propagandistice, ca toti cei din administratie, de la secretari de stat in jos, sa fie functionari publici. Nu cred ca acest lucru e posibil in Romania. Noi trebuie sa propunem solutii care au sanse de a rezista in timp si nu fantezii electorale. Nu mai avem nevoie de slogane si de populisme de felul acesta, in care nimeni nu crede in mod real. Odata pentru totdeauna trebuie sa abandonam sistemul in care spunem publicului ce credem ca se aude bine si facem cum vrem noi. De aceea voi propune tuturor partidelor politice un pact national privind depolitizarea administratiei publice, un acord care sa prevada explicit cate posturi din administratie, la nivel central sau local, sunt numite politic si cate apartin functionarilor de cariera.
Vom face, impreuna, o carte alba a administratiei publice. Acolo va scrie clar si fiecare cetatean al Romaniei va sti, atunci cand candideaza pentru un post administrativ, daca acesta e numit politic sau e de functionar de cariera.
• O guvernare responsabila trebuie sa elimine alocarea de fonduri clientelei de partid. Furaciunea de partid, de la guvern pana la ultima primarie, trebuie sa se opreasca. A venit vremea sa introducem reguli si criterii, care sa tina cont de dimensiunea si nevoile comunitatilor si sa elimine arbitrariul in ceea ce priveste distribuirea banilor de la buget. Poate, in felul acesta, n-o sa mai fie nevoie de tragedia mortii unor oameni si de vieti distruse dupa inundatii, ca sa constatam ca banii pentru diguri s-au dus la sali de sport, pentru a ajunge in buzunarele unor clienti politici.
Miza construirii unei alternative este acum mai mare ca oricand.
Am auzit zeci de voci spunand ca toti politicienii sunt la fel. Este o tema falsa, alimentata deliberat si, as spune, in mod cinic. Miza proiectului alternativei este, in primul rand, sa arate ca exista diferente, ca se poate si altfel, ca nu suntem toti la fel. Dincolo de orice fel de calcule electorale, datoria noastra este sa redam oamenilor increderea ca exista solutii si acestea pot veni din interiorul sistemului politic.
Putem da o directie acestei tari si putem intrezari un altfel de viitor. Intotdeauna exista solutii, cine vrea o sa le gaseasca, cine nu o sa gaseasca scuze...'