Constiinta unui Liberal de Stanga: Liberali, monser, liberali!

Ar fi fost de dorit ca, dupa alegeri, la liberali sa poposeasca linistea si cheful de treaba. Ca mai intotdeauna la noi - tine de specificul national - intre deziderat si realitate e santul cu sobolani. Si daca in loc de liniste si chef de treaba e zarva si chef de artag, ce? Ca doar partidul politic nu e templu budist in care sa zaca musterii in salopete zen, picati in meditatie si contemplarea florii de soc.
In jurul primarului sectorului 1, Chiliman, pare a se aglomera un fel de miscare dizidenta, care i se opune presedintelui PNL, Crin Antonescu. Ce vrea Chiliman? Nu e foarte clar, nici el nu stie prea bine, dar e absolut sigur ca nu vrea ceea ce vrea si Antonescu. Ca sa fie socoteala si mai incurcata, nimeni nu prea stie ce vrea Antonescu, nici macar Antonescu ( afirmatia asta jignitoare si incalificabila va fi contrazisa putin mai jos de o alta afirmatie la fel de incalificabila si mult mai jignitoare). Dupa toate aparentele Antonescu e singurul care vrea zen, liniste si afundarea in REM.
Cum la liberali nu e ingaduit sa ai alte idei decat ale sefului de partid, chiar daca nimeni nu stie prea clar care sunt alea, se vorbeste deja despre excluderi, maziliri, beliri si tunderi zero. Din ce am apucat sa citesc, prin diverse locuri, pe la membrii/chibitii liberali, belirea dizidentilor e obligatorie. Ba chibitii autentici merg mai departe ducand cruzimea sanctiunilor pana la scoaterea dizidentilor din listele de Facebook, ceea ce arata cat de grava e situatia. Ce cruzime! Ce intransigenta! Personal am dificultati sa inteleg cum functioneaza ambreiajul la partidele noastre politice, dar devine tot mai clar ca la partid stai in pozitie de drepti, nu tusesti, nu basesti si nu fumezi democratie, ca nu esti de capul tau. Chestia asta nu se intampla doar la liberali, chiar daca acum despre ei vorbim. Seful de partid e un fel de faraon, are mereu dreptate, e jumatate om, jumatate zeu si inca jumatate ( in politica se poate!) ideolog (ideologii sunt niste ciumeti mai tari decat zeii!).
Intr-o alta logica, pe care o prizez doar eu si care n-are nicio legatura cu realitatea, pragmatismul politic si alte rahaturi, autoritatea sefului de partid, forta si influenta sa vin de la membrii partidului sau, libertatea sa de miscare si grai e strict tarmurita de mandatul primit de la membrii partidului. In realitatea lucrurile stau exact pe dos. Nu discut daca Antonescu are sau ba dreptate, daca e un bun sef de partid, nici macar daca pozitia lui Chiliman e sustinuta de vreun argument; discutia e una mult mai generala, in care vorbim despre principii si toleranta la democratie.
Cata vreme in interiorul lor partidele resping orice idee de dezbatere, orice confruntare de idei, cata vreme vocile care nu accepta fara cracnire ocarmuirea sefului cel mare sunt supuse belirii, fireste ca aceste partide aduc aceeasi viziune proprie asupra democratiei si in actul guvernarii si de acolo in tot ce inseamna societatea romaneasca. Nu ma astept ca un lider care vrea sa-si conduca partidul cu mana forte sa simta nevoia brizei democratice cand iese din sediul de partid. Lectia PDL cred ca ne poate fi de folos.
Ca si cum asta n-ar fi fost de ajuns, Antonescu impinge tot mai in fata discutia despre o posibila trecere a PNL din barca ALDE pe slepul PPE. Cu asta am inchis definitiv discutia despre principii, ideologie si sanatate psihica. Ce poate justifica trecerea liberalilor la PPE in afara de un enorm si gretos oportunism? PPE nu reprezinta nicio ideologie (desi se lupta din rasputeri sa firme ca da!), ci o aglomerare de grupari care si-au marturisit obedienta fata de noua ordine mondiala (care o fi aia!) si care au in comun doar dorinta de a sta cocotati pe dambul puterii cat mai mult cu putinta.
Ce incantare va fi sa-i vezi pe liberali colegi de grup cu Tokes, Macovei, UDMR si pedelici, predicand despre binefacerile merkelismului si criticand "socialismul" ALDE. Daca pedelicii au putut trece peste noapte de la socialisti la populari, de ce n-ar reusi sa isi mute si Antonescu partidul din doctrina liberala in magazia ideologiei "ba ai nostri mai ai dracu’ "?
"Ne simtim foarte bine in grupul liberal, intotdeauna am avut suportul colegilor nostri, dar, pe de alta parte, privim cu interes catre PPE, pentru ca in ceea ce priveste programul politic este foarte asemanator cu al nostru" spunea Antonescu. Monser, de fapt care e programul ala?
Am privit mereu cu simpatie PNL, din varii motive. Cum de fumat n-am reusit sa ma las, poate a venit vremea ca macar asta sa-mi treaca.