Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, l-a criticat ieri, surprinzator, pe premierul Tariceanu pentru ezitarile legate de remanierea si restructurarea Guvernului, dar si pentru banii aruncati pe fluturasii promotionali. El i-a atacat, totodata, pe apropiatii presedintelui PNL care detin functii importante in Guvern si in Parlament.
Liberal cu state vechi, Crin Antonescu e de parere ca restructurarea Guvernului ar putea genera noi conflicte in Alianta, daca se va face pornind de la criteriul ca "PD ar dori sa mai scoata din prietenii lui Tariceanu", iar premierul se va incapatana sa-i mentina in functii. Antonescu s-a declarat nemultumit de faptul ca premierul "are anumite ezitari" in ce priveste remanierea si nici nu a facut o analiza serioasa a activitatii ministrilor PNL, spre deosebire de PD. Deputatul liberal a acuzat si lipsa de transparenta a actualei structuri centrale, mentionand ca el insusi s-a chinuit ca si "Umberto Eco la refacerea istoriei cavalerilor templieri" pentru a vedea ce-i cu toate aceste agentii guvernamentale. Antonescu a propus chiar desfiintarea posturilor de ministri delegati. Liberalul a conchis ca discutia restructurarii "ar trebui purtata dincolo de jocurile politice intre PNL-PD", intre premier si presedintii partidelor din Coalitie.

Fluturasii... apropiati

Antonescu l-a criticat pe Tariceanu si pentru faptul ca a cheltuit nejustificat bani publici pentru cele patru milioane de fluturasi, pe care trona premierul si care anuntau ca intram in UE, fluturasi distribuiti dupa Raportul de tara. El s-a referit si la faptul ca primul-ministru si-a facut un "guvern de intimi", facand astfel aluzie la apropiatii lui Tariceanu din Executiv si legislativ. Deputatul PNL i-a cerut premierului sa spuna cati bani de la bugetul de stat a cheltuit pentru actiunea "fluturasii", cine a executat-o si cine este responsabil pentru "acesta forma destul de penibila de propaganda sau campanie electorala", pe care el nu si-o asuma. Pe de alta parte, Antonescu i-a solicitat premierului sa faca publice "toate colaborarile ministrilor, demnitarilor, altor colaboratori de-ai sai la comisii de privatizare sau consilii de administratie, in care se munceste mult si se castiga bine", sugerand faptul ca Tariceanu are grija de protejatii sai, "pentru care a semnat un cec in alb la inceputul guvernarii".

Bogdan Olteanu, urmatorul pe lista

In acelasi timp, Antonescu i-a cerut si lui Bogdan Olteanu, unul dintre "oamenii de casa" ai lui Tariceanu, sa se retraga din Comisia de privatizare a CEC, pe motiv ca functia de presedinte al Camerei nu este compatibila moral cu cea de membru in comisiile de privatizare si ca "liberalismul nu inseamna lacomie". El a spus ca, "nici daca ar fi cel mai tare expert in privatizari", ca presedinte al deputatilor, "Olteanu nu are ce cauta in comisia CEC" si i-a recomandat sa participe la lucrarile comisiei "fara indemnizatie". In replica, Olteanu a spus ca, desi Antonescu a fost mai bine de doi ani intr-un guvern, "n-a inteles nimic atunci si nu intelege nimic nici acum" si ii recomanda sa-si vada de responsabilitatile lui de parlamentar, pentru ca altfel risca "sanctiunea de a deveni ridicol".