Presedintele PNL Crin Antonescu a explicat, joi, ca motivul pentru care lideri marcanti ai partidului nu au fost alesi in Guvernul alternativ este acela ca, in alegerea echipei, a primat credibilitatea si nu relatiile de partid, adaugand ca Vosganian sau Tariceanu ar putea fi presedinti ai Camerelor.
Intrebat de ce in componenta Guvernului alternativ prezentat joi nu se regasesc vicepresedinti precum Varujan Vosganian, Dan Radu Rusanu sau Relu Fenechiu, liderul PNL a precizat: "Niciodata, toti oamenii valorosi si toti oamenii in stare de a fi ministri nu se regasesc intr-un guvern".
"Niciodata un guvern, chiar daca n-ar fi restrans, ci foarte largit, n-a putut cuprinde pe toti cei care aveau aspiratii si poate chiar pretentii justificate sa faca parte din guvernul respectiv. In acest moment, ceea ce eu cred ca trebuie sa primeze si ceea ce a primat in criteriile mele nu a fost pozitia in partid, sustinerea in partid, ci a fost argumentul de credibilitate, de noutate, cel care sa poata sa dea societatii romanesti speranta si convingerea ca in Romania mai sunt si alti oameni, decat cei pe care ii cunoaste".
El a adaugat ca ii poarta "o pretuire cu totul deosebita" lui Varujan Vosganian si a subliniat ca; acesta are "pozitia informala de numar doi in PNL". "E primul dintre vicepresedinti daca vreti, e un om din fostul Guvern Tariceanu despre a carui valoare politica si prestatie la guvernare eu am o parere in general buna. Ceea ce insa cred ca este nevoie in acest moment, si PNL trebuie sa fie primul care poate sa ofere, este o deschidere a unui partid catre societate intr-un alt mod si cu oameni noi", a adaugat Antonescu.
Liderul PNL a apreciat ca, din acest punct de vedere, "oamenii vechi de partid, cu relatii naturale, normale intr-un partid, foarte puternice" nu au fost in vederile sale, pentru ca el crede ca "societatea romaneasca are nevoie de altfel de legitimare din partea clasei politice".
"Sper ca PNL intelege ca nu mai poti fi credibil facand guverne ca PD, explicand ca ai pus pe dl x la Finante sau pe dl y la Munca pentru ca e sustinut de patru filiale sau de sapte sau de 10, sau pentru ca este omul dlui x sau dlui y. Niciunul din acesti oameni, din aceasta lista nu sta sub suspiciunea ca e acolo pentru ca e omul lui Antonescu, Tariceanu, Rusanu, Patriciu etc", a comentat liberalul.
Antonescu a subliniat ca Varujan Vosganian sau Calin Popescu Tariceanu, "ca si alti colegi, pot fi foarte bine oricand in ipoteza castigarii alegerilor de presedinti ai Camerelor".
Intrebat daca alegerea unor independenti ar putea indica lipsa de resurse umane din PNL, Antonescu a spus ca acest fapt reprezinta un castig pentru partid, nu o slabiciune.
"Am criticat la PDL ca au dovedit ca nu au resurse umane de o anumita anvergura si o anumita calitate si ca au adus niste domni care se uita atunci cand sunt cate doi unul la altul, cand sunt intrebati ceva. Faptul ca PNL atrage sau convinge niste oameni de mare valoare profesionala, de mare anvergura sa intre intr-un guvern al PNL inseamna ca e un partid deschis, onorabil, ale carui idei, valori, al carui program ii poate convinge pe acesti oameni", a comentat el.