La temperaturi de peste 30 de grade, craiovenii au ramas fara apa calda. "Vinovati" sunt CET II si RATf Craiova, care realizeaza lucrari de revizie timp de cinci zile. Din aceasta saptamana, regia a intensificat si recuperarea debitelor de la populatie, sperand ca pana in iarna sa-si achite la randul ei restantele catre creditori.
Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova si CET II au demarat, din aceasta saptamana, ample lucrari de revizie. Primul efect a fost intreruperea furnizarii apei calde la toate punctele termice (PT) din oras, in perioada 31 iulie (ora 24.00) - 4 august. De apa calda nu mai beneficiau, de cateva luni, craiovenii alimentati de la centrale termice (CT), deoarece Distrigaz SUD a refuzat sa mai furnizeze gazul necesar incalzirii apei. Seria reviziilor a fost inceputa de CET II, in timp ce RATf Craiova a decis sa profite de cele cateva zile pentru a verifica la randul ei conductele pe care le administreaza. "Sunt lucrari de intretinere, atat va pot spune", a declarat directorul general al CET II, Constantin Hoanca, care a refuzat insa sa dea mai multe amanunte in legatura cu lucrarile care vor fi realizate de unitatea pe care o reprezinta. In schimb, reprezentatii regiei au precizat ca, in cazul lor, va fi facuta o analiza amanuntita a armaturilor de pe reteaua primara. "Mai exact, vom sti care vane sunt functionale si unde sunt probleme", a precizat directorul adjunct al Regiei de Termoficare, Nicolae Degeratu.
In ceea ce priveste programul de investitii al regiei, aproximativ 15 miliarde de lei urmeaza sa fie cheltuite pentru reparatii si revizii la reteaua secundara de distributie. Alte 15 miliarde de lei din bugetul regiei vor fi dirijate pentru reabilitarea a 7 km de conducte care se afla intr-o stare proasta.
"In Craiova exista 500 km de conducte, pana in prezent fiind reabilitate 30%. Am vazut in aceasta iarna unde au aparut probleme si vom interveni unde este cea mai mare nevoie", a mai spus Degeratu. Cele 129 de miliarde de lei, bani obtinuti de la guvern prin HG nr. 915/2006, vor fi defalcate pentru mai multe investitii. Astfel, 44 de miliarde de lei vor merge pentru a finaliza reabilitarea ultimelor 24 de puncte termice, 61 de miliarde de lei pentru modernizarea centralelor termice, iar restul banilor pentru finalizarea procesului de contorizare a apei calde, la nivel de scara de bloc.
Regia spera sa recupereze un volum mai mare al debitelor
Pentru a nu mai fi aratata cu degetul, drept oaia neagra a primariei, regia a decis sa intensifice si programul de recuperare a debitelor de la populatie. Acestea ajung la 762 de miliarde de lei, asociatiile de proprietari fiind restante cu suma de 510 miliarde de lei. "S-au format echipe mixte din angajati ai regiei care merg la fiecare asociatie zilnic, sa le puna in vedere sa achite ce au consumat. Pana in prezent, s-au strans pe zi 1,5 miliarde de lei, noi sperand ca suma sa creasca semnificativ", a mai spus Degeratu.
In ceea ce priveste datoriile pe care regia le are la randul ei, acestea ajung la 854 de miliarde de lei. Cele mai mari debite, in valoare de 843 de miliarde de lei, trebuie achitate catre CET II. Pe locul doi se situeaza Distrigaz SUD, care are de recuperat de la RATf Craiova 11 miliarde de lei. "Saptamana trecuta am fost la cei de la Distrigaz pentru a stabili un grafic de reesalonare. Daca nu reusim sa il respectam, nu vom primi gaz nici in iarna 2006-2007. Din cauza asta speram ca populatia sa inteleaga si sa ne plateasca restantele", a precizat directorul regiei.
RATf Craiova a reusit totusi saptamana trecuta sa isi achite ultima transa, de 16 miliarde de lei, catre Electrica, stingandu-si astfel debitele catre aceasta.