Furnizorul de apa al Craiovei functioneaza de joi fara autorizatie de mediu, fapt interzis prin lege, au anuntat ieri reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Dolj. In aceste conditii, alimentarea cu apa si canalizarea Craiovei ar putea fi suspendate pana la noi ordine.
Regia Autonoma Apa Craiova nu a respectat planul de masuri stabilit prin autorizatia de mediu emisa anul trecut, referitor la statia de epurare de la Facai si la reabilitarea canalizarii, astfel ca autoritatea locala pentru protectia mediului nu i-a revizuit autorizatia, a aratat ieri directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), Cristiana Toma. In plus, Regia Apa nici nu a adoptat in zece zile masurile pentru eliminarea mirosului de sulfuri din cartierul George Enescu, prin asanarea unor "ape stagnate" in amonte de lucrarile de acoperire a canalului Cornitoiu - Balta Craiovita, potrivit unei notificari pe care APM i-o trimisese pe 31 ianuarie 2007. "Perioada de valabilitate a autorizatiei Regiei Apa a expirat, iar aceasta nu poate fi revizuita, intrucat nu a fost respectat planul de conformitate", a spus Cristiana Toma.
Directorul general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, a declarat ca APM comite o eroare. "Lasand la o parte ca mirosurile nu vin din 'apele stagnate', ci chiar din canalizare, neacoperita in gura fostului Parc Cornitoiu, unde noi nu putem interveni deocamdata din cauza ca acolo e teren privat, APM greseste crezand ca rezolva problema suspendandu-ne autorizatia. Iar statia de epurare si canalizarea sunt componente ISPA, cu care regia nu are tangenta decat dupa receptia lucrarilor. Asa ca nu-i putem lasa pe craioveni fara apa potabila tam-nesam. Iar daca, totusi, nu va fi revizuita autorizatia, vom fi obligati sa ne incetam activitatea de prestari servicii. Probabil ca prima data vom taia apa si canalul la sediul agentiilor de mediu", a spus Stamatoiu. In privinta sursei mirosurilor, Regia Apa este totusi prima vinovata, fiindca, timp de cinci ani, nu a anuntat Primaria Craiova si agentiile de mediu ca pe canalul Cornitoiu, in zona fostului parc, sunt necesare lucrari de amenajare urgente si nu le-a solicitat acestor institutii sprijin. Potrivit directorului executiv APM, si Garda de Mediu a fost informata ca Regia Apa nu mai are autorizatie de mediu. Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Marin Costache, a declarat ca nu poate dispune incetarea activitatii la Regia Apa pana cand aceasta si APM nu-si vor stinge litigiul. "Am primit deja o contestatie de la Regia Apa, care inteleg ca a ajuns si la APM. Din acest moment cele doua institutii sunt in litigiu si, pana nu-si vor rezolva problema, noi nu vom interveni", a spus Costache. In plus, Garda de Mediu Dolj a amendat deja Regia Apa cu 800 de milioane de lei vechi la inceputul acestei luni, pentru neglijenta in administrarea canalului Cornitoiu - Balta Craiovita.
Autorizatii fara acorduri
Samanta scandalului a pornit de la mediatizarea poluarii din cartierul George Enescu, dupa care ancheta a urcat pana la gurile canalului Bariera Valcii - Cornitoiu - Balta Craiovita. Autoritatile au descoperit ca zeci de agenti economici deverseaza substante chimice in canalizare fara acordul Regiei Apa, dar cu autorizatii de mediu valabile. Agentiile de mediu craiovene sunt de parere ca vina nu le apartine lor, ci Regiei Apa, al carei reprezentant pe probleme de mediu nu le-a sesizat ca firmele functioneaza fara acord de deversare. "Noi analizam documentatia in prezenta specialistilor de la institutiile implicate, intre care si Regia Apa. In privinta canalizarii, pentru noi este de ajuns ca agentul economic sa aiba contract cu Regia Apa", a spus directorul APM, Cristiana Toma.
Directorul general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, spune ca acordul de deversare nu e tot una cu contractul de furnizari servicii. "Un titular de activitate vine la noi sa ne solicite racordarea la apa sau canalizare. Asta presupune bransare si contravaloarea celorlalte servicii. In asta consta contractul si este valabil pentru toata lumea. In schimb, pe langa acest contract, potentialii poluatori, care se afla sub monitorizarea APM, sunt obligati de lege sa ne ceara si acord de deversare, care presupune masuratori initiale si periodice ale reziduurilor deversate in canalizare si taxe suplimentare pentru aceste servicii", a afirmat Stamatoiu.
Responsabilitatea in aceasta privinta este prevazuta in Legea mediului - OUG nr. 195 din 2005, aprobata si modificata prin Legea nr. 265 din 2006. Astfel, art. 8 stabileste ca "autoritatile competente pentru protectia mediului conduc procedura de reglementare si emit, dupa caz, avize de mediu, acorduri si autorizatii/autorizatii integrate de mediu in conditiile legii". Art. 14 completeaza ca "autorizatia/autorizatia integrata de mediu se emite dupa obtinerea celorlalte avize, acorduri, autorizatii, dupa caz, ale autoritatilor competente, potrivit legii", iar art. 94 de la capitolul "Obligatiile persoanelor fizice si juridice" spune ca acestea "solicita si obtin actele de reglementare potrivit prezentei ordonante de urgenta si a legislatiei subsecvente".
Buluc la acorduri
De la primele masuri aplicate de autoritati la presiunea opiniei publice, 40 de societati comerciale din Craiova au solicitat Regiei Autonome Apa Craiova acord de deversare, dupa cum a precizat directorul unitatii. Neconformarea conduce la sistarea serviciilor de canalizare si sanctiune cu amenda de 40.000 de lei, pentru persoane juridice. Tot atat ar putea plati si Primaria Craiova, pentru ca nu s-a ingrijit de amenajarea canalelor. De asemenea, poluarea prin evacuarea, cu stiinta, a unor deseuri sau substante periculoase in aer, apa sau pe sol, daca acestea pot pune in pericol sanatatea umana, vegetala sau animala, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la sase ani sau amenda de 70.000 de lei, potrivit Legii mediului.