Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a facut public ieri-dimineata ordinul privind suspendarea din functie a primarului Craiovei, Antonie Solomon. Consilierii locali se vor intalni maine dimineata in sedinta extraordinara pentru a delega atributiile de primar unuia dintre cei doi viceprimari, Marinica Dinca sau Teodor Sas.

Ordinul, semnat de prefectul Georgescu marti seara, dar comunicat primariei si primarului Solomon la sediul IPJ Pitesti, constata suspendarea de drept a mandatului de primar al municipiului Craiova pana la 31 martie 2010. "Va pleca un delegat catre Inspectoratul de Politie al Judetului Arges si voi transmite acelasi document si consiliului municipal, care se va intalni in sedinta pentru desemnarea pe aceasta perioada a unui inlocuitor", a declarat prefectul Georgescu. Acesta a explicat ca, in cazul in care se prelungeste dupa 31 martie mandatul de arestare preventiva pe 29 de zile emis pe numele lui Antonie Solomon, se va emite un alt ordin de prefect in acest sens. Daca, in schimb, Solomon va fi eliberat din arest, "primarul revine in drepturile sale fara nici un alt ordin al prefectului", potrivit lui Eugen Georgescu.
Primaria Craiova a luat la cunostinta de semnarea ordinului prefectului la scurt timp dupa anuntul facut de Eugen Georgescu, dupa cum reiese dintr-un comunicat de presa al municipalitatii. "Conform ordinului prefectului nr. 45/09.03.2010, s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de primar al municipiului Craiova al domnului Antonie Solomon pana la 31.03.2010. In acest sens, consiliul local urmeaza sa se intruneasca la cererea a cel putin o treime din numarul membrilor consiliului local", se arata in comunicatul primariei. Unul dintre cei doi viceprimari, Marinica Dinca sau Teodor Sas, ales prin vot secret, urmeaza sa preia atributiile primarului suspendat Antonie Solomon. Potrivit Legii nr. 215/2001 privind administratia publica, in cazul suspendarii din functie a primarului, atributiile acestuia sunt preluate si exercitate de unul dintre viceprimari cu titlul de interimat. Pe perioada de interimat, "norocosul", Dinca sau Sas in cazul de fata, isi va pastra si atributiile de viceprimar. Purtatorul de cuvant al primariei, Carmen Licu, a anuntat ieri, in jurul orei 16.00, ca sedinta extraordinara prin care se vor delega atributiile de primar va avea loc vineri, 12 martie, la ora 10.00. "Sedinta va avea loc la initiativa a mai mult de o treime din numarul de consilieri locali", a anuntat Licu.
Ce scrie la lege

Potrivit Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 republicate, mandatul primarului este de patru ani si se exercita pana la depunerea juramantului de catre primarul nou ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi, calamitate naturala, dezastru sau sinistru deosebit de grav. Potrivit articolului 69 din Legea nr. 215, mandatul inceteaza de drept inainte de termen in conditiile legii statutului alesilor locali, precum si in urmatoarele situatii: a) daca acesta se afla in imposibilitatea exercitarii functiei din cauza unei boli grave, certificate, care nu permite desfasurarea activitatii in bune conditii timp de sase luni pe parcursul unui an calendaristic; b) daca acesta nu isi exercita, in mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv. Mandatul primarului inceteaza si ca urmare a rezultatului unui referendum local, avand ca obiect demiterea acestuia. In prezent, Antonie Solomon isi pastreaza mandatul, dar i se suspenda atributiile. Potrivit articolului 71 din aceeasi lege "mandatul primarului se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre instanta de judecata prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului", lucru care s-a si intamplat deja. Legea spune ca "suspendarea dureaza pana la incetarea situatiei prevazute la alin. (1), deci daca Solomon este eliberat maine din arest isi preia atributiile. Primarul suspendat isi poate cere drepturile salariale pe perioada cat a fost suspendat daca a fost gasit nevinovat. Urmatorul articol, 72, arata cum se deleaga atributiile de primar viceprimarului. "In caz de vacanta a functiei de primar, precum si in caz de suspendare din functie a acestuia, atributiile ce ii sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, dupa caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majoritatii consilierilor locali in functie". Acest lucru se va intampla vineri, 12 martie.

Solomon ar putea sa-si piarda functia daca sta mult in arest

Legea nu este foarte clara in privinta criteriilor dupa care primarul isi poate pierde mandatul in caz de arest preventiv. Antonie Solomon nu se incadreaza in nici una dintre conditiile Legii nr. 215/2001, dar i se poate aplica un articol din Legea nr. 393/2004. Articolul 15, alineatul 2 spune urmatoarele: "Calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri: a) demisie; b) incompatibilitate; c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala; d) imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioada mai mare de sase luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege; e) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate; f) punerea sub interdictie judecatoreasca; g) pierderea drepturilor electorale; h) deces. Articolul 15 este coroborat cu articolul 17, care spune ce inseamna imposibilitatea exercitarii mandatului: "Primarul se afla in imposibilitatea exercitarii mandatului in situatiile in care nu se poate prezenta efectiv la primarie din motive de sanatate sau din alte cauze, chiar daca acestea nu ii sunt imputabile". Astfel, daca va ramane in arest preventiv sase sau mai multe luni consecutiv, asa cum i s-a intamplat, de exemplu, lui Cornel Penescu, lui Solomon i se poate aplica litera d din articolul 15, "imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioada mai mare de sase luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege", coroborat cu articolul 17. O posibila exceptie ar putea fi cea prevazuta la articolul 11, conform caruia primarul poate lipsi sase luni de la serviciu cu conditia ca acesta sa fi fost insarcinat cu exercitarea unei misiuni in tara sau in strainatate. Pe durata exercitarii misiunii incredintate, exercitarea mandatului se suspenda. Alta prevedere nu exista in cele doua legi.