Inpolitics formeaza: Gusa arunca bombe: Ponta si Macovei, la Primaria Capitalei (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
Cozmin Gusa, fostul strateg al lui Nastase si Basescu, arunca pe piata cateva bombe politice veritabile, intr-un dialog cu Inpolitics, la loc de cinste figurind probabilitatea foarte mare - in opinia sa - ca intre candidatii la primaria generala sa se numere Victor Ponta, din partea USL, si Monica Macovei, din partea PDL. Cat despre Sorin Oprescu, acelasi Gusa sustine ca are o "mica" problema, in sensul ca atat el, cat si fiul sau sunt arestabili in orice moment, lucru care ar putea incurca rau ploile de la Capitala.
Gusa afirma ca toamna politica va debuta exploziv: "Am spus inca de la inceputul acestui an ca va fi o lupta politica purtata in mare masura cu dosare pregatite din timp, iar momentul lansarii lor se apropie. Vad ca, mai nou, ma confirma si Adrian Nastase din acest punct de vedere. Va fi o batalie care va lasa urme adinci si care, pe baza informatiilor deja existente la nivelul conducerilor marilor partide, va impune anumite strategii de campanie in defavoarea altora".
Fostul strateg politic afirma ca studiile sociologice din ultimul an contureaza o realitate interesanta: "La nivelul Capitalei a aparut, in principal pe fondul crizei economice, o reactie cvasi-generalizata impotriva ciocoismului ostentativ, a imbogatitilor care au impinzit orasul cu palate, masini de superlux samd, care sfideaza criza cind altii nu au ce pune in gura, care acumuleaza datorii imense la fisc cind altii sunt taxati la singe, ceea ce duce la o revigorare a mesajului anti-coruptie, specific dreptei, care fusese abandonat la un moment dat. Bucurestenii s-au saturat de smecheri cu bani intens mediatizati de presa tabloida a ultimilor ani, de baietii "destepti", de interlopii mina in mina cu politicieni etc, iar optiunile lor politice se vor indrepta catre un candidat de primar cu un profil specific, un justitiar. Aceste studii si concluziilor lor sunt cunoscute in acest moment si analizate, cum spuneam, de conducerilor tuturor partidelor importante" afirma Gusa.
El mai spune ca acest curent de opinie inregistrat la nivelul capitalei va determina, de fapt, viitoarele candidaturi: "PDL o pregateste intens, din informatiile mele, pe Monica Macovei pentru primarie, cu un mesaj anti-coruptie, anti-ciocoi, asa ca nume precum cel al lui Silviu Prigoana, un miliardar campion al contractelor cu statul, sau altii ca el, nu sunt decit praf in ochi. Tocmai portretul-robot al lui Prigoana il descalifica pentru primarie, din motivele expuse mai inainte. Bucurestenii nu mai vor afaceristi, bogatasi, intr-un cuvint s-au saturat de ciocoism. Si nu e intimplator ca, in ultima vreme, o serie de organe de presa au inceput veritabile campanii de dezvaluiri a bogatiilor acumulate, mai degraba oneros, de unii politicieni si afaceristi de renume.
Si in PNL se stie de respectivele optiuni, acesta fiind si motivul pentru care unii lideri au repus pe tapet, recent, varianta candidaturii lui Crin Antonescu la Primarie, dezavantajul fiind ca liderul liberal nu e interesat, sperind sa isi conserve profilul de prezidentiabil pina in 2014.
Cat despre PSD, acolo se pregateste intens, in culise, candidatura lui Victor Ponta din partea USL, Sorin Oprescu fiind folosit in acest moment doar pe post de iepure. Pe de-o parte, profilul lui Ponta corespunde oarecum noilor optiuni ale bucurestenilor, pe de alta el e tot mai constient ca Basescu nu il va desemna in veci premier, iar pina la prezidentiale se mai pot intimpla multe. Spre deosebire de Antonescu, din informatiile mele, Ponta chiar vrea Primaria Generala si va face totul pentru a o obtine. In plus, Sorin Oprescu va avea grave probleme in perioada care urmeaza, si care l-ar putea scoate complet din cursa. Au inceput, deja, dezvaluiri ample legate de bogatia acumulata, de afacerile lui si se vor reactiva si dosare mai vechi, probabil aceleasi cu care a fost santajat in 2009 sa candideze impotriva lui Geoana la presedintia Romaniei, pentru a-i lua din voturi".
Cozmin Gusa sustine ca atat primarul general, cit si fiul sau sunt "arestabili" in orice moment, iar acest lucru chiar s-ar putea produce pina la alegeri. "Cei din USL stiu asta foarte bine, si mai stiu si ce ar insemna sa parieze pe candidatul Oprescu, iar acesta sa fie nevoit sa abandoneze cursa la un moment dat, pe motiv de justitie. Tocmai de aceea Ponta se pregateste intens pentru candidatura si acesta e si motivul pentru care el a preluat sefia organizatiei de Bucuresti, care va trebui sa ii asigure sprijinul necesar in campanie, si incearca, totodata, marginalizarea completa a lui Marian Vanghelie".