Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a cerut Biroului Electoral Central (BEC) sa interzica ghidul Coalitiei pentru un Parlament Curat (CPC), in care figureaza candidatii compromisi ai partidelor politice.

In solicitarea adresata BEC, Octav Cozmanca sustine ca, daca nu vor fi luate masuri impotriva raspandirii unor astfel de materiale electorale defaimatoare, s-ar crea un precedent periculos si ar fi pusa in pericol desfasurarea corecta a campaniei electorale.
El considera ca asa-zisul ghid pentru alegeri al CPC atinge imaginea numai anumitor candidati, respectivi a celor ai Uniunii Nationale PSD+PUR. In plus, presedintele executiv al PSD afirma ca opinia publica este “intoxicata“, deoarece ghidul incriminat nu se bazeaza pe fapte, iar acuzatiile aduse in el nu sunt dublate de dovezi.
Purtatorul de cuvant al BEC, judecatorul Victor Pasca-Camenita, a declarat ieri ca birourile de circumscriptie trebuie sa vegheze la respectarea legii in cursul campaniei si ca partidele care au de facut plangeri trebuie sa argumenteze cu situatii concrete si cu articolele de lege care au fost incalcate.
Potrivit legislatiei electorale, partidelor politice si candidatilor li se interzice in campania electorala sa distribuie materiale defaimatoare despre adversarii politici, insa in lege nu se specifica nimic despre posibilitatea ca aceste materiale sa fie raspandite de persoane fizice sau asociatii civice, implicate politic alaturi de unii competitori.

In cercetari la Politie

Pana la analizarea acestei plangeri, membrii BEC au decis ieri sa transmita Politiei o alta sesizare a Uniunii Nationale PSD+PUR, semnata tot de Cozmanca, prin care se reclama faptul ca in cateva cotidiene centrale au fost publicate materiale electorale negative si calomnioase la adresa lui Mircea Geoana.
In plangere se arata ca respectivele machete electorale aduc atingere imaginii Uniunii si Guvernului Nastase, fiind “in flagranta contradictie cu o elementara deontologie electorala“. “Afirmatia ca 'in Romania de azi se fura in fiecare zi 25 de milioane de dolari', combinata cu intrebarea retorica 'Mircea Geoana, membru al Guvernului Nastase, acum vrea sa fie prim-ministru?' si cu fotografia domnului Mircea Geoana sugereaza in mod clar ca domnia sa impreuna cu echipa guvernamentala ar fi autorii unui astfel de furt“, se spune in document.
Plangerea depusa de PSD mai arata ca, in macheta, Uniunea Nationala PSD+PUR este asociata cu “asemenea fapte extrem de grave“, in conditiile in care “pe fondul imaginii apare, difuz, semnul electoral al Uniunii“. Uniunea Nationala PSD+PUR a solicitat BEC sa emita o hotarare “prin care sa fie condamnata ferm publicarea acestor materiale si sa interzica publicarea lor pe viitor“.