Palatul Cotroceni are o istorie de peste 300 de ani. Lacas domnesc, el si-a pierdut acest statut doar in anii comunismului. Ceausescu l-a reabilitat cu credinta intima ca el insusi a intrat in galeria ilustrilor domnitori ai neamului. N-a mai apucat sa se mute in el, dar l-a lasat urmasilor gata renovat si pregatit parca anume pentru lunga domnie a lui Ion Iliescu. Vremelnic, dreapta politica de dupa ’90 a locuit si ea aici, prin reprezentantul sau Emil Constantinescu. Palatul Cotroceni nu este insa un loc prielnic pentru dreapta, poate si pentru ca, atat cat a stat aici, nu s-a ingrijit sa reconstruiasca biserica daramata de Ceausescu.
Palatul Cotroceni se pregateste pentru a primi un nou locatar. Are acum si o noua biserica, reconstruita prin grija lui Iliescu, gest care a placut mult lui Dumnezeu, fiind astfel decis sa lase casele domnesti pentru inca cinci ani stangii politice romanesti. Chiar daca urmeaza un al doilea tur de scrutin la prezidentiale, Palatul Cotroceni este rezervat stangii. Atat Adrian Nastase, cat si Traian Basescu, cei doi candidati care se vor confrunta in turul doi, apartin aceleiasi familii politice, partidele lor facand parte din Internationala Socialista. Desi este sustinut de dreapta politica, Basescu ramane totusi liderul Partidului Democrat si n-are cum sa devina peste noapte altceva. Dovada ca mult-discutata problema a fuziunii dintre PNL si PD nu a fost niciodata decat una teoretica.
Turul doi al alegerilor prezidentiale din acest an nu face decat sa confirme, inca o data, anomalia profunda care erodeaza permanent scena politica romaneasca. Dreapta este extrem de anemica si eforturile lui Theodor Stolojan de a o intrema s-au soldat cu un esec. Socul a fost atat de puternic incat i-a afectat chiar sanatatea. La inceput, Stolojan a crezut cu tarie ca alianta dintre PNL si PD este o treaba buna, menita sa creeze un pol politic care sa lupte de la egal la egal cu mamutul PSD. Apoi, dintr-o data, ca dupa o lovitura de maciuca, el a simtit ca in interiorul acestei aliante nu se mai legitimeaza ca liberal.
Alegerile prezidentiale de acum vin deci cu aceasta noutate absoluta pentru politica autohtona: in turul doi se vor confrunta doi socialisti. Un motiv destul de intemeiat pentru stanga romaneasca si de aiurea ca sa jubileze. Oricare ar fi rezultatul, fotoliul de la Cotroceni le revine fara nici un fel de emotii. Atata doar ca lupta se transfera acum din planul politic in cel al orgoliilor personale.