Pachetul de legi din domeniul sigurantei nationale cuprinde proiectele privind activitatea de informatii, contrainformatii si protectie, statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si a Serviciului Roman de Informatii Externe, precum si proiectul Legii securitatii nationale a Romaniei. CSAT a retrimis Guvernului pachetul de legi privind siguranta nationala, fara a le aviza. Executivul a fost instiintat de aceasta decizie printr-o adresa trimisa de consilierul prezidential pentru securitate nationala Sergiu Medar.

Guvernul acuza Presedintia

Executivul a aprobat in sedinta din 25 octombrie pachetul proiectelor de legi privind siguranta nationala, dupa ce actele normative au fost amanate de mai multe ori in asteptarea avizului din partea Ministerului Justitiei. La 8 noiembrie, consilierul prezidential Adriana Saftoiu anunta ca proiectele de legi din pachetul privind siguranta nationala, in forma aprobata de Guvern, au ajuns la Administratia prezidentiala, precizand ca, dupa avizarea in CSAT, acestea se vor intoarce la Guvern pentru a fi adoptate. Legile sigurantei nu au figurat pe agenda sedintei CSAT din 20 decembrie Dupa sedinta, Traian Basescu a aratat ca legile sigurantei, in forma in care au fost transmise de Guvern, "necesita modificari consistente", precizand ca serviciile de informatii nu pot functiona ca niste ONG-uri. Potrivit secretarului general al Guvernului, Radu Stroe, motivul invocat acum de CSAT a fost ca actele normative nu ar fi fost elaborate cu consultarea SRI, SIE sau SPP. Stroe s-a intrebat de ce pachetul nu a fost pus in discutia CSAT, care ar fi putut inclusiv sa dea un aviz negativ. In acest context, el a sustinut ca avizul CSAT este consultativ, de tipul celui dat de Consiliul Legislativ. "De ce vrea presedintele sa apere Serviciile secrete? De interdictia de a desfasura activitati economice?", s-a intrebat el, retoric.

Liberalii vor sa aduca iar legile in Parlament

Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, la sfarsitul saptamanii, de la tribuna congresului extraordinar al PNL, ca liberalii vor prelua ca initiative ale parlamentarilor sai legile sigurantei nationale daca nu se adopta intr-un termen rezonabil proiectul pachetului promovat de Guvern. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a trimis si el o declaratie de presa prin care ii reproseaza presedintelui Romaniei ca ar continua sa ignore interesul national si sa intarzie nepermis de mult adoptarea legilor privind siguranta nationala. Bogdan Olteanu a precizat ca regreta ca presedintele Basescu taraganeaza la nesfarsit adoptarea legilor privind siguranta nationala doar pentru ca sunt initiate de Guvern. Olteanu spera ca nemultumirea lui Traian Basescu nu are nicio legatura cu cea a Serviciilor secrete, care vor pierde foarte multe dintre privilegii. Bogdan Olteanu a mai mentionat ca liberalii cred ca legile trebuie facute in interesul cetatenilor, si nu pentru bunastarea Serviciilor secrete.

PSD acuza o continuare a luptei presedinte-premier

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a apreciat ieri ca retrimiterea legilor sigurantei la Guvern fara avizul CSAT este doar un pretext prin care presedintele Traian Basescu continua lupta cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si a anuntat ca PSD va depune la Parlament propriile proiecte legislative. Geoana a afirmat ca situatia creata de retrimiterea de catre Consiliul Suprem de Aparare a ¥arii la Guvern a legilor sigurantei fara acordarea unui aviz poate fi transata doar in Parlament, acolo unde PSD va propune propria varianta asupra acestui pachet legislativ. (Carmen Corbu)