Nici nu s-a uscat bine cerneala pe hotararea sa de condamnare pentru santaj, ca Silviu Cotiga a pornit un nou proces, cerand Curtii de Apel Craiova sa-l puna inapoi sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj.

Fostul director al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, Silviu Viorel Cotiga, nu renunta asa de usor la scaun. Cu toate ca este judecat pentru santaj, avand deja o hotarare de condamnare in buzunar, el vrea inapoi in fruntea ITM, unde le-ar fi sef celor doi inspectori care au depus marturie impotriva sa in dosarul penal. Anul trecut, chiar a reusit, cu sprijinul instantei de contencios administrativ de la Curtea de Apel Craiova.

Control la ordin

Reamintim ca Silviu Cotiga a fost trimis in judecata de procurorii DNA Craiova, pentru ca l-ar fi santajat pe patronul unui service auto din Craiova. In vara anului 2006, autoutilitara Fiat Ducato a SC VISILCO GENCOM SRL Craiova - patronata de Mihaela Despina Cotiga, sotia inspectorului-sef de la ITM, si administrata de fiul sotilor Cotiga - s-a defectat. Pentru reparatii, masina a fost dusa la service-ul auto al SC ABARTH SRL Craiova, administrat de Constantin Luta. Dupa aproximativ o saptamana, ea a fost reparata, insa firma familiei Cotiga a achitat doar 2.000 de lei din totalul de 3.350, cat era valoarea totala a lucrarii.
Insistentele sefului service-ului de a recupera suma restanta au avut insa un efect neasteptat: Silviu Cotiga i-a trimis pe cap, in control, pe inspectorii Adrian Mugurel Tataru Abagiu si Dan Narcis Purcarescu. In momentul in care Luta le-a spus despre diferendul dintre el si familia Cotiga, inspectorii au intrerupt controlul, dandu-si seama ca e ceva necurat la mijloc, si i-au sugerat sa vina a doua zi la sediul ITM, pentru a lamuri diferendul chiar cu seful institutiei.
In ziua urmatoare, Luta s-a prezentat la ITM Dolj, unde inspectorul Tataru l-a condus in biroul inspectorului-sef. Prima reactie a lui Cotiga a fost sa-l dea afara, apoi l-a primit si, de fata cu subalternul lui, i-a reprosat ca reparatia microbuzului a fost prea scumpa, apoi "a proferat catre partea vatamata amenintarea ca o va muta din oras", au consemnat procurorii anticoruptie.
Pe 15 iulie 2010, Judecatoria Craiova l-a gasit pe Cotiga vinovat pentru santaj, condamnandu-l la trei ani de inchisoare cu suspendare. Atat inculpatul, cat si procurorii au facut apel, ce se va judeca la Tribunalul Dolj.

Suspendare "de drept" suspendata de judecatori

Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in forma sa actuala republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29.05.2007, prevede - in cadrul art. 94 alin.1 litera m) - ca raportul de serviciu al functionarilor publici "se suspenda de drept" in cazul in care fata de functionarul public "s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h)". Mai precis, functionarul public este suspendat "de drept", in baza legii, in cazul in care a fost trimis in judecata de procurori "pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice".
Cum Cotiga era acuzat de savarsirea unei infractiuni legate de serviciu, ministrul muncii l-a suspendat din functie, prin ordin, la sfarsitul anului 2008, pe toata durata procesului, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile in dosarul de santaj.
Dar Cotiga nu s-a impacat cu ideea. A actionat ministerul in judecata la Curtea de Apel Craiova si, culmea, chiar a primit din partea judecatorilor un soi de suspendare a...legii! Concret, instanta a dispus suspendarea executarii Ordinului nr. 1138 din 30 decembrie 2008 emis de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pana la solutionarea definivita si irevocabila a cererii privind anularea actului sus mentionat.

Un nou proces, aceeasi instanta

In urma acestei hotarari, Cotiga chiar a fost repus in functie, prin ordin de ministru, pe 18 iunie 2010, redevenind sef al celor doi inspectori care depusesera marturie impotriva sa. Se pare insa ca cineva, la minister, si-a dat seama de stupiditatea situatiei. Asa se face ca in aceeasi zi a sosit la ITM Dolj inca un ordin de ministru - purtand nr. 472 / 18.06.2010 - prin care se constata din nou ca Silviu Cotiga este suspendat de drept din functie, pana la finalizarea dosarului penal.
Iar fostul sef al ITM a apelat din nou la justitie, mai precis la judecatorii Curtii de Apel Craiova, care-i mai dadusera odata dreptate. Luni, 20 septembrie, cand are termen acest dosar, Cotiga vrea sa-i convinga pe magistrati sa suspende si acest nou ordin de ministru, sustinand atat faptul ca masura ar fi fost una "politica", dar si ca nu are surse de venit.
Potrivit unor surse judiciare, nici angajatii ministerului n-au stat cu mainile in san, ci ar fi aflat ca totusi Cotiga si-ar fi gasit ceva de lucru. Nu insa cu carte de munca, pentru a nu aparea in evidentele ITM...