Institutiile implicate in acordurile cu firma Sterling Resources, care dau dreptul acesteia sa extraga hidrocarburi din Marea Neagra pana in 2022 sunt Secretariatul General al Executivului, Cancelaria premierului, Ministerele Justitiei, Mediului, Afacerilor Externe si Finantelor.
La solicitarea premierului Emil Boc, toate institutiile implicate, sunt verificate de Corpul de Control al Guvernului. Documentele in cauza implica Secretariatul General al Executivului, Cancelaria premierului si Ministerele Justitiei, Mediului, Afacerilor Externe si Finantelor. „Controlul are drept scop verificarea respectarii legislatiei privind acest contract“, a declarat ieri presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, precizand ca un astfel de control a fost initiat luni si la Agentia pe care o reprezinta.
Verificarile au fost solicitate de premierul Emil Boc, ca urmare a dezbaterii privind cel de-al 11-lea act aditional dintre Sterling Resources si ANRM la un contract incheiat in 1992, care permite companiei sa exploateze rezervele de petrol si gaze aflate in doua perimetre din Marea Neagra.
Ttul aditional a fost aprobat in noiembrie 2008 printr-o hotarare a fostului executiv, condus de Calin Popescu Tariceanu, la sfarsitul mandatului.
Hotararea de guvern este semnata de presedintele ANRM si de seful Cancelariei premierului, Dorin Marian, si este avizata de ministrul mediului, Attila Korodi, de cel al economiei, Varujan Vosganian, iar in cazul Ministerului Justitiei stampila apartine unui secretar de stat. Ulterior, presedintele ANRM de la acea data, Bogdan Gabudeanu, a fost eliberat din functie, fiind inlocuit de Maracineanu.
În 1992, compania Rompetrol, care reprezenta la acea data statul roman, si consortiul format din firmele Enterprise si Canadian Oxy au incheiat un acord de explorare si impartire a productiei.
Tordul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, in 1997, la Sterling Resources. În 1993, Rompetrol a fost privatizata, iar locul companiei in acordul cu Sterling a fost luat de ANRM.

Drept exclusiv de executie in doua perimetre

Potrivit actului aditional incheiat pe 12 noiembrie 2008, ANRM a concesionat companiei canadiene Sterling dreptul exclusiv de a executa operatiuni petroliere in doua perimetre din Marea Neagra, XIII Pelican si XV Midia.
„Contractul de explorare si impartire a productiei din perimetrele XIII Pelican si XV Midia prevede explorarea, pe contul si riscul partenerilor straini, a suprafetelor contractuale si, in caz de reusita, exploatarea zacamintelor descoperite in comun cu o entitate reprezentand statul roman, in cote procentuale de impartire a costurilor si a productiei convenite in contract“, se arata in nota de fundamentare postata pe site-ul ANRM, cu precizarea ca durata acordului petrolier este de 30 de ani de la data intrarii in vigoare cu dreptul de prelungire cu pana la 15 ani.
Documentul mai prevede ca Sterling are dreptul sa dispuna de cantitatile de petrol care ii revin din suprafata contractata de la ANRM, inclusiv sa le exporte, sa ceara extinderea suprafetei contractuale peste limita stabilita initial si sa solicite cu prioritate concesionarea altor exploatari.
Sterling are drept de folosinta si de acces la terenurile necesare desfasurarii operatiunilor petroliere, precum si la conductele petroliere, porturile, docurile si la alte instalatii, cu plata tarifelor aferente.
Oficialii Sterling Resources au afirmat anul trecut ca rezervele estimate se ridica la 15 miliarde metri cubi de gaze si ca ar putea incepe productia in 2011. Teasta cantitate reprezinta 83% din consumul anual al Romaniei, de circa 18 miliarde metri cubi de gaze.
ANRM a inaintat ieri guvernului un proiect de act normativ privind desecretizarea contractului incheiat in 1992 pentru rezervele de petrol si gaze din Marea Neagra, dupa ce saptamana trecuta a fost declasificat un act aditional la acest acord, incheiat in luna noiembrie a anului trecut, printr-o hotarare a fostului guvern Tariceanu. „Prin transformarea contractului de exploatare si impartire a productiei in acord petrolier si de concesiune nu se mai imparte profitul, ci se primeste o redeventa din partea companiei“, a spus Emil Boc. Premierul a afirmat ca proportiile de impartire a profitului, din contractul semnat in 1992, sunt de 55-45%, dar a precizat ca nu stie deocamdata in favoarea cui.