La sfarsitul saptamanii trecute, o noua bomba a fost detonata pe scena politica romaneasca: Corneliu Vadim Tudor a renuntat la presedintia PRM in favoarea colegului Corneliu Ciontu, fost prim-vicepresedinte. La randul sau, Ciontu i-a cedat locul nr. 2 in partid senatorului Dorel Onaca. Remarcabila ramane discretia care a precedat lansarea "bombei”. Pentru prima data, nimic nu a rasuflat in afara, fapt care ne indreptateste sa credem ca majoritatea peremistilor a fost luata prin surprindere. Strategia a eliminat orice duel intern pentru putere, ramane de vazut cum vor reactiona PRM-istii, odata dezmeticiti.

Vadim Tudor: "Tot eu conduc acest partid!”

Evenimentul a avut loc sambata, in timpul Plenarei Consiliului National al PRM, si a umbrit schimbarea numelui partidului in Partidul Popular Romania Mare. Dupa consumarea primului soc, noutatile s-au nuantat, devenind mult mai credibile. Concret, dupa ce i-a incredintat partidul colegului Corneliu Ciontu si a devenit doar presedinte de onoare, Vadim Tudor a facut doua precizari care au diminuat caracterul senzational al evenimentelor de sambata si a readus lucrurile la normal: "Eu conduc acest partid dar am transferat o parte din responsabilitati” si "Dupa 14 ani, erau necesare niste schimbari la varf. In principiu, nu s-a schimbat nimic”. Vadim Tudor nu s-a limitat doar la aceste afirmatii ci a recunoscut deschis ca totul se reduce la o strategie politica menita sa elimine "etichetele infame puse PRM-ului”. In aceeasi nota de sinceritate, Vadim Tudor a recunoscut ca numele partidului sau nu este pe placul partenerilor politici externi, motiv pentru care si-a rebotezat formatiunea. In context, proaspatul presedinte de onoare a tinut sa declare ca destinatia "logica” a PRM este PPE (motiv pentru care cuvantul "popular” a si fost inclus in denumirea partidului). Mai mult, prin retragerea sa si prin rebotezarea partidului, Vadim Tudor spera ca PRM sa poata beneficia de "protectie internationala” la urmatoarele alegeri (despre care sustine ca vor avea loc in primavara anului 2006) astfel incat scorul sa nu mai fie afectat de "furturi”. In ceea ce priveste strict PRM-ul, noua sa carte de vizita este aceea de partid "conservator moderat, national, popular si crestin”.

Proaspat botezat
popular, incotro se va indrepta PRM?

Lasand la o parte motivele schimbarilor din PRM, cert este ca politicienii romanii se inghesuie la usa PPE-ului, formatiunea dominanta in Parlamentul European. In numai o saptamana, doua partide mioritice - PRM si PNTCD - si-au aninat eticheta de "popular” in denumire. Legat de subiect, sa nu uitam ca PUR-ul lui Dan Voiculescu cocheta si el, nu cu mult timp in urma, cu popularii europeni - la al caror sprijin viseaza de altfel si Cozmin Gusa. Daca isi inchipuie insa cineva ca PPE isi va deschide larg portile celor autodeclarati "populari”, se inseala. PPE are nevoie de partide puternic reprezentate parlamentar, eventual aflate si la putere, fapt pentru care este dispus sa faca rabat la doctrina - vezi cazul acceptarii socialistilor portughezi. Ca urmare, este posibil sa asistam, in urmatoarea perioada, la neasteptate combinatii politice - combinatii care ar putea include, de aceasta data, si PRM-ul proaspat scos, cel putin formal, de sub tutela lui Vadim Tudor. Concomitent, trecerea lui Vadim Tudor in rezerva ar putea scadea dramatic cota PRM-ului pe piata interna, stiut fiind ca fostul lider reprezenta un adevarat magnet pentru foarte multi dintre membrii si simpatizantii partidului. Oricum ar fi, comportamentul lui Vadim Tudor trebuie apreciat atata vreme cat el este singurul lider politic roman care, de dragul partidului, a demisionat din functia de presedinte. Faptul ca gestul a fost impus de o strategie politica si ca, de fapt, Vadim Tudor si-a pastrat controlul, nu-i diminueaza meritele, mai ales daca ne gandim ca un alt presedinte de cariera si mult mai varstnic - respectiv Ion Iliescu - nici nu admite macar ideea unei functii onorifice. Mai mult, sa nu uitam ca Vadim Tudor este la al doilea sacrificiu - primul reprezentandu-l brusca sa convertire fata de evrei, actiune menita si ea sa inlature o alta "etichetare infama” a PRM-ului, cea de partid format din antisemiti. Cat va profita PRM-ul de pe urma retragerii lui Vadim Tudor, vom vedea. Deocamdata, invocand "simpatiile” PSD-iste ale noului presedinte Corneliu Ciontu, unele voci din interiorul partidului nu exclud posibilitatea unei apropieri de fostul partid de guvernamant, coleg de opozitie cu PRM in prezent. Alti peremisti, convinsi de faptul ca tot Vadim Tudor a ramas la carma, nu se grabesc sa prognozeze o asemenea colaborare, mai ales ca PSD va fi condus, in foarte scurta vreme, de cel considerat, pe vremuri, de Vadim Tudor o adevarata "carpa kaghebista”.

Gestul lui Vadim i-a facut prudenti pe liberali si fericiti pe unguri

Trecerea lui Vadim Tudor in culisele PRM-ului a luat prin surprindere si clasa politica iar reactiile nu au intarziat. Prin vocea purtatorului de cuvant Eugen Nicolaescu, liberalii au caracterizat retragerea lui Vadim Tudor drept "o schimbare de fatada” care trebuie privita "cu precautie si prudenta” mai ales ca PRM-ul o poate lua, acum, in orice directie (politica - n.r.). In pofida rezervelor, Nicolaescu a afirmat ca trebuie salutata "innoirea” PRM-ului. In PD, parerile sunt impartite. Astfel, in timp ce Emil Boc si-a exprimat, concis si categoric, neincrederea - "Lupul isi schimba parul dar naravul ba” - Radu Berceanu a apreciat retragerea benevola a unui lider din fruntea partidului pe care il conduce: "Mai rar presedinti romani care-si dau demisia. Cred ca la aceasta decizie a contribuit si faptul ca dl. Tudor este sociolog, calitate in care s-a gandit la viitorul partidului. Stiu ca au existat contacte intre PPE si PRM dar pozitia popularilor europeni a fost 'nu discutam cu dl. Vadim Tudor'”. Berceanu a mai adaugat ca noua conducere a PRM va mai avea o problema, si anume sa vada daca reuseste sa-i tina laolalta pe membrii si simpatizantii partidului, stiut fiind ca majoritatea acestora o reprezinta fanii lui Vadim Tudor. Adversar declarat al lui Vadim Tudor si tinta predilecta a tirului acestuia din urma, Marko Bela a primit cu evidenta satisfactie vestea si a declarat ca, acum, asteapta si "demisia PRM-ului”.

Personaj controversat, Corneliu Vadim Tudor a reusit si de aceasta data sa "combine” tot felul de reactii - aprecieri, neincredere, satisfactii (premature, poate, am spune noi) - in randurile adversarilor politici. Cum privesc si interpreteaza insa proprii sai colegi gestul lui Vadim Tudor, lider care nu a fost un simplu presedinte ci chiar personificarea partidului? Pentru inceput, va prezentam opinia lui Augustin Bolcas, vicepresedinte al PRM si liderul deputatilor partidului.

Reporter: La varful PRM-ului a avut loc o schimbare reala sau una de fatada?
Augustin Bolcas: Este o schimbare normala. Este normal ca cel care este garantul unitatii partidului sa se ocupe, in principal, de elaborarea strategiilor politice si, pentru asta, sa fie degrevat de problemele organizatorice inerente care revin in sarcina presedintelui partidului. Este vorba de o problema de restructurare normala a partidului.
Rep: De ce succesorul a fost desemnat si nu a existat o competitie intre eventualii candidati la presedintia PRM-ului?
A.B.: Pentru ca nu exista competitori, oamenii sunt realisti si isi dau seama de propriile posibilitati. La noi (in PRM - n.r.) nu se urmaresc functii cu tot dinandinsul, cu atat mai mult cu cat toti suntem constienti ca functia inseamna o mare responsabilitate.
Rep: In timp ce Corneliu Vadim Tudor declara ca tot el conduce acest partid, un comentator politic, Ion Cristoiu, crede ca este vorba de un prim pas facut pe drumul retragerii definitive a fostului lider PRM. Spre care dintre aceste doua variante inclinati?
A.B.: In nici un caz nu se poate sustine ca dl. Corneliu Vadim Tudor a parasit partidul, nu aceasta a fost intentia. Este vorba doar de o speculatie.
Rep: Oricum ar fi, presedinte este acum Corneliu Ciontu. Alegerea lui va produce schimbari si la alte nivele ale conducerii partidului? Isi va aduce noul lider propria echipa?
A.B.: Din cate il stiu pe Corneliu Ciontu, el colaboreaza bine cu toti membrii Biroului Permanent. Personal, dupa experienta unei stranse colaborari cu el la Camera Deputatilor, pot spune ca este un om de echipa, care stie sa conduca si sa armonizeze multe interese.
Rep: S-a produs o schimbare la varf, prin urmare se pune intrebarea: PRM, incotro de acum inainte?
A.B.: Va asigur ca vom continua in linia politica deja stiuta, care reprezinta de fapt chintesenta unui partid conservator, crestin si national.