Cornel Nistorescu se intreba, la rubrica "Ce vreau sa spun", din Cotidianul.ro, "Cine demisioneaza?" din cauza ratarii aderarii la spatiul Shengen. Puteti citi in continuare raspunsul dat de Cornel Nistorescu la intrebare.
'Semnalul dat de Franta si Germania este unul de maxima importanta pentru Romania. El anunta un posibil refuz al Comisiei Europene la un capitol de maxima importanta pentru europenizarea tarii: aderarea la spatiul Schengen. Drept raspuns ne-am trezit cu ratoiala presedintelui la adresa celor doua tari. Ca el considera atitudinea Frantei si Germaniei ca fiind o discriminare la adresa Romaniei. Imediat dupa discursul tafnos, au sarit acoperitii, subordonatii, securistii si activistii ca sa multiplice acuzele presedintelui. Nedreptate crasa facuta tarisoarei noastre! Nu avertisment la degradarea institutiilor si a democratiei? Nu semnal privitor la proportia coruptiei? Nu refuz de aderare in fata traficului si contrabandei? De la bietul Traian Radu Ungureanu la Cristian Preda si Teodor Melescanu, toti au sarit intr-un soi de patriotism de tipul securitatii de pe vremea lui Ceausescu. Sa ne aparam tarisoara si sa-i latram convingator pe cei care ne acuza de comportament nedemocratic. Sa revenim la carentele invocate de ministrii de Interne ai celor doua tari. Securitatea frontierelor. Sunt beton, nu alta. Nu trec decat TIR-urile comandate si controlate de oamenii lipiti la actuala putere. Crima organizata? Nu scapa nimeni dintre cei vizati de banditi. Toate gruparile au ajuns dupa gratii! Coruptia? E debila, zice presedintele in timp ce populatia, presa si cancelariile straine vad in actuala echipa de putere de la Bucuresti o banda organizata.
Grupul financiar si politic se ratoieste acum la Europa. S-a certat si cu Rusia, i-a imbatat cu apa rece si pe americani si a izbutit sa incalece si societatea romaneasca. A preluat controlul asupra Parlamentului, incearca sa neutralizeze presa, a minimalizat opozitia si vamuieste tara cu fiecare proiect economic.
Si atunci, cum sa fie vorba de o discriminare, cata vreme Mecanismul de Coopereare si Verificare mai contine obligatii pentru Romania? Nu referitoare la Schengen, ci legate de justitie.
Nu cumva Traian Basescu se pregateste sa ceara la Bruxelles demiterea celor doi ministri din Franta si Germania? Sau chiar sanctionarea cu masuri europene a presedintelui francez Sarkozy si a cancelarului Angela Merkel? Din cate imi aduc aminte, iepurasul cel viteaz Emil Boc ameninta cu caderea de capete pentru cazul in care Romania nu va fi gata la timp pentru aderare. Nu cumva acest previzibil esec este de proportii mai mari decat terminalul de la Otopeni? Nu cumva ministrul Administratiei si Internelor ar trebui sa demisioneze? Si cel de la Externe? Si premierul? De fapt, n-ar trebui sa demisioneze acest guvern care a ratat toate tintele? Si daca ratarea aderarii la Schengen ne scapa de guvernul Boc si il obliga pe Traian Basescu la o severa reevaluare a caricaturii de democratie pe care a generat-o, atunci cele doua tari care au initiat scrisoarea catre Comisia Europeana nu cumva au pus la cale un real serviciu pentru Romania?'