Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat joi ca un Congres extraordinar in perioada urmatoare nu se impune nici statutar, nici politic, el apreciind ca printr-o astfel de propunere, in pline negocieri de intrare la guvernare, se diminueaza capacitatea de negociere a PSD. "Suntem in pline negocieri pentru intrarea la guvernare, in baza rezultatelor foarte bune obtinute la alegeri. Politic, nu e necesara convocarea unui congres extraordinar, este total inoportun sa agiti aceasta idee si sa pui sub semnul intrebarii capacitatea de negociere a PSD. Daca cineva propune un Congres extraordinar risca sa diminueaze din capacitatea de negociere a PSD", a precizat Corlatean.
El a aratat ca, din punct de vedere statutar, mandatul conducerii PSD este de patru ani, el fiind stabilit la Congresul de acum doi ani.
Corlatean a aratat, pe de alta parte, ca exista o intelegere in partid, potrivit careia daca actuala conducere nu duce PSD la guvernare, in mod firesc isi depune mandatul. "Politic, in situatia in care PSD nu ajunge la guvernare, este o responsabilitate a conducerii PSD, inclusiv a mea", a precizat Corlatean.
El a mai spus ca, potrivit Statutului, Comitetul Executiv (CExN) este cel abilitat sa hotarasca asupra programului de guvernare si asupra componenetei Executivului, din punctul de vedere al PSD, iar Consiliul National (CN) valideaza progranul de guvernare si aproba componenta nominala a membrilor guvernului.
Pe de alta parte, coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a declarat ca, potrivit Statutului partidului, in ianuarie sau februarie va trebui organizat un Congres ordinar, precizand ca in nici un caz nu se pune in discutie organizarea unui Congres extraordinar.
Mitrea a spus ca, dupa fiecare runda de alegeri, trebuie organizat un Congres, potrivit Statutului partidului, in care conducerea in exercitiu sa isi depuna mandatul si sa se organizeze alegeri pentru functiile de conducere.