Interviul realizat de Corina Dragotescu, cu Ion Iliescu, a fost publicat pe site-ul ImpactNews, azi, 9 septembrie 2009, sub titlul "Traian Basescu nu e om politic, necum om de stat". Puteti citi in continuare cateva opinii interesante despre actualitatea politica. Iliescu spune ca PSD este si la putere, si in opozitie, ca Traian Basescu este o catastrofa, si ca Sorin Oprescu nu reprezinta o amenintare pentru Mircea Geoana, pentru ca va atrage in special electoratul nehotarat. Ion Iliescu a criticat asumarea raspunderii pe Legea Invatamantului, afirmand ca ea se face doar pentru ca Traian Basescu sa-si asume niste merite
- Domnule presedinte Ion Iliescu, spuneti-ne PSD este in opozitie sau la putere?
- Si, si. Este o situatie deosebita in care se afla tara. Dupa ultimele alegeri, aceasta combinatie a celor doua partide care au o majoritate solida in Parlament a parut ca o solutie realista si necesara intr-un moment dificil. Stiti bine ca au fost controverse in cadrul PSD-ului. Multi nu priveau cu optimism persepectiva unei astfel de combinatii. Eu insumi mi-am exprimat retinerea... Pana la urma s-a impus aceasta solutie ca singura iesire, pentru o perioada de timp, pana se normalizeaza lucrurile. Deci nu e un lucru nefiresc si neobisnuit. Si alte tari europene practica acest lucru, adica partide care care au fost in opozitie si au parut ireconciliabile au fost obligate sa-si dea mana ca sa treaca peste un moment dificil Din pacate, la noi este o situatie nefireasca si aceasta situatie este generata de existenta in fruntea statului a unui om care nu stie sa fie pe functie, sa se alinieze exigentelor acestei functii, de echilibru intre puterile statului. Asta genereaza un comportament aleatoriu, si al partidului care este patronat de presedintele tarii ceea ce creaza o stare de dezechilibru in Guvern. In loc Guvernul sa fie o alianta bazata pe o platforma politica acceptata, asistam la ruperea acestui echilibru si crearea unei stari permanent tensionate prin pozitia aroganta a celor de la PD, care cam lucreaza la dictatul sefului statului. De ce era, de exemplu nevoie sa se impuna asumarea raspunderii pe Legea Educatiei? De ce sa nu fie dezbatuta?
- Credeti ca a fost impusa de PD-L?
- Nu vedeti cu cata incapatanare, la toate incercarile PSD-ului de a propune sa le facem linistit, sa avem o consultare ampla....
- Credeti ca Traian Basescu este cel care insista?
- Da, ca sa-si asume meritul ca reformeaza societatea romaneasca. Sa spuna ca aia sunt niste consdervatori nenorociti si el isi pune amprenta asupa acestor reforme din domeniul invatamantului, salarizarii..
- Am vazut ca este destul de critic la adresa Guvernului...
- Firesc, cata vreme deciziile nu sunt rezultatul intelegerii din coalitie. Asta pe mine m-a si dezgustat putin. Ei se intalnesc in fiecare saptamana si constatam ca acele intalniri sunt formale. Eu nu inteleg de ce se lanseaza intr-o asemenea aventura si premierul Boc si membrii PD-L ai Guvernului si chiar si presedintele Basescu. De ce sa nu lasi dezbaterile, sa asiguri o dezbatere parlamentara ca lumea.
- Vi se pare ca PD-L-ul impinge PSD-ul afara din guvernare?
- Poate, nu stiu ce e in capul lor. La ce le-ar folosi asa ceva? O rupere a Guvernului in ajunul alegerilor prezidentiale, cand situatia economica si sociala e atat de complicate, n-ar folosi nimanui.
- Sunteti in curentul din PSD, care nu sustine iesirea de la guvernare, desi ati spus "Da-o in ma-sa de guvernare".
- Rupta din context asa pare. Era o alta tema in discutie si un ziarist m-a intrebat de guvernare. I-am raspuns ca nu de guvernare vorbim, ca tema e alta. Atunci i-am spus "Da-o in ma-sa, de guvernare, nu despre asta vorbim". Dar, ma rog asa e in viata...
- Deci sustineti ramanerea la guvernare...
- In acelasi timp nu sunt de accord sa inghitim orice lucru care este clar si in dezavantajul guvernarii ai al tarii, numai de dragul mentinerii unitatii guvernamentale.
- Vi se pare ca in campanie acest tip de comportament avantajeaza sau dezavantajeaza PSD-ul ?
- Daca stie sa-l foloseasca asa cum trebuie. Adica sa explice in mod clar in ce consta pozitia si opozitia sa. PSD-ul are in general o pozitie constructiva, dar iata, suntem pusi in fata unor fapte care n-au niciun fel de motivatie, de justificare. Asa ceva nu poti sa inghiti, pentru ca te compromiti.
- Pentru PSD participarea la guvernare este aducatoare de voturi, sau dimpotriva?
- Si, si. De regula, in momente grele cel ce-si asuma guvernarea, risca. Risca sa piarda. Din acest punct de vedere, opozitia noastra avea acest tip de ratiune: De ce sa-ti asumi raspunderea, intr-o perioada dificila? Dar, pentru tara, nu era alta solutie. Comportamentul incorrect si necolegial al partenerilor de coalitie ne provoaca o stare din care pierdem toti.
- Vedeti o ramanere la guvernare a PSD si dupa alegerile prezidentiale?
- Depinde. In conditiile unui presedinte normal, rational, factor de dialog si echilibru, ar fi posibil. Abia atunci ar deveni rationala o alianta, chiar a unor partide care au foarte multe lucruri divergente in pozitia lor. Daca nu, s-ar putea sa se produca o ruptura. Acum este motivata inghitirea unor lucruri inacceptabile, dar sa se perpetueze aceasta chestiune si dupa alegerile prezidentiale, va determina in partid o discutie.
- Intre candidatul Sorin Oprescu si candidatul Mircea Geoana pe cine ati vota?
- Eu sunt membru al PSD-ului. PSD are desemnat un candidat propriu. Deci sunt alaturi de partid.
- Credeti ca o candidatura a lui Oprescu va afecta voturile lui Geoana?
- Nu prea cred. Se reflecta si in sondaje. E adevarat exista un numar de votanti ai PSD care sunt dezamagiti si ar putea migra catre Sorin Oprescu, dar cred ca Oprescu ar putea sa aiba importanta si pentru alti votanti, care altfel n-ar participa la vot. Nu cred ca e foarta importanta influenta lui asupra votantilor traditionali ai PSD.
- Daca s-ar putea sa candidati, ati face-o, din nou?
- E greu sa spui ce-ar fi daca ar fi. Am aproape 80 de ani si daca la 60 si la 70 alergam precum carlanul, acum nu-mi mai pot permite o campanie electorala.
- Cum ati caracteriza mandatul lui Traian Basescu?
- Prost. Traian Basescu nu corespunde statutului functiei. El s-a angajat pentru o anumita functie bine definita in Constitutie. Ar fi trebuit sa fie factor de dialog si echilibru. Din acest punct de vedere au fost 5 ani pierduti pentru Romania. In loc sa fie factor de echilibru a fost factor de dezechilibru, in loc sa fie factor de dialog, a fost un factor de alimentare a starilor conflictuale. Este un om conflictual, care nu stie sa asculte. El nu are nici calitatea de om politic. Un om politic trebuie sa fie aplicat spre parerile altora, sa fie factor de dialog. El nu e nici om politic, necum un om de stat, care trebuie sa fie ceva mai mult. Acest lucru ne costa si in plan intern si in plan extern, unde ne-am izolat. Trebuie sa curmam aceasta experienta si sa aducem un om mai normal in fruntea statului. Indifferent cine va fi acela, va fi de preferat unui om lipsit de simtul masurii si responsabilitatii fata de tara.
- Cum ar fi inca 5 ani cu Traian Basescu?
- O catastrofa. S-ar adanci toate astea.