Corina Cretu, membru al Parlamentului European, a lansat, vineri, la Satu-Mare, cartea "Romania europeana" si a participat la o serie de intalniri cu alegatorii din Satu-Mare si Negresti-Oas. Peste 200 de satmareni au tinut sa fie prezenti, la Muzeul Judetean din Satu Mare, la lansarea primei carti a europarlamentarului PSD, volumul reunind interventiile sale in Legislativul european, initiativele europarlamentare, precum si articole si analize politice publicate in ultimii doi ani. In deschiderea manifestarii, Crina Dunca, directoarea cotidianului "Gazeta de Nord-Vest", a prezentat activitatea politica si parlamentara a Corinei Cretu. In acelasi context, Valeriu Zgonea, secretarul general al PSD, a subliniat preocuparea Corinei Cretu si a echipei europarlamentare a PSD in ansamblul sau pentru reprezentarea intereselor romanilor in Parlamentul European. "Corina Cretu a fost intotdeauna alaturi de romanii din tara si din strainatate, atunci cand au fost vizati de atacurile xenofobe si discriminatorii", a declarat deputatul Valeriu Zgonea, care a tinut sa precizeze ca PSD nu trateaza Parlamentul European ca pe un premiu sau ca pe o scoala pentru politicieni, ci tine, din respect fata de cetateni, sa trimita o echipa bine pregatita si cu experienta pentru a le apara interesele.
"Venim in fata dumneavoastra cu oameni recunoscuti pentru valoarea lor si care reprezinta cu cinste Romania", a punctat secretarul general al PSD. La randul sau, senatorul Valer Marian a insistat asupra preocuparilor concrete ale Corinei Cretu in apararea drepturilor romanilor in spatiul european, pentru eliminarea restrictiilor privind accesul pe piata muncii, pentru inlaturarea vizelor SUA, impotriva curentului autonomist maghiar si in apararea categoriilor defavorizate de populatie. Directorul Bibliotecii Judetene, Voicu Rusu, a remarcat ca meritul principal al cartii consta in faptul ca aduce clarificarile necesare cu privire la rolul institutiilor europene si la aria de competente si preocupari ale unui europarlamentar roman activ si devotat intereselor celor care i-au acordat increderea lor.
In cuvantul sau, Corina Cretu si-a marturisit emotia la intalnirea cu ardelenii, datorita legaturilor sale de suflet cu aceasta parte de tara. Europarlamentarul PSD si-a prezentat prioritatile mandatului 2009-2014, referindu-se cu precadere la nevoia atragerii de fonduri europene, la obtinerea libertatii de circulatie a fortei de munca romanesti in Europa si la reducerea decalajelor intre regiunile tarii si intre Romania si vechile state membre ale UE. "Ca o constatare din ultima parte a acestui mandat europarlamentar, trebuie sa va spun ca am fost nevoiti tot mai mult sa irosim timp pentru a combate atacurile nedrepte ale unor parlamentari de nationalitate maghiara, inclusiv din Romania, in conditiile in care tara noastra asigura drepturi peste media europeana minoritatilor nationale. Eu sper ca cetatenii romani de nationalitate maghiara vor incepe sa voteze politic, nu etnic, pentru ca problemele reale ale noastre, ale tuturor, indiferent de etnie, sunt aceleasi si au nevoie de solutii comune", a declarat Corina Cretu.
Europarlamentarul PSD a evidentiat, de asemenea, nevoia de mai multa protectie sociala, in conditiile in care "in Romania, inca, e prea multa saracie. S-a dovedit, pe fondul acestei crize economice, ca modelul social-democrat e singurul preocupat de oameni si care poate oferi solutii viabile.
Din acest punct de vedere, Grupul Socialist e cel care a sustinut mereu Romania, atat pe drumul spre aderarea la Uniunea Europeana, cat si dupa 1 ianuarie 2007 si singurul atent la sprijinirea procesului de integrare a noilor state membre", a precizat europarlamentarul social-democrat.in cursul zilei de vineri, Corina Cretu a avut, de asemenea, intalniri cu alegatorii din Satu-Mare si Negresti-Oas, precum si cu reprezentantii organizatiilor satmarene ale PSD. Turneul electoral al europarlamentarului Corina Cretu continua, in zilele urmatoare, cu deplasari in comune din judetul Salaj si la Jibou, Zalau, Bistrita, Cluj-Napoca si Timisoara.