Europarlamentarul PSD Corina Cretu, fost consilier prezidential in ultimul mandat de sef al statului al lui Ion Iliescu, apreciaza ca rezultatele Consiliului National al partidului reprezinta "o victorie a bunului simt".
Ea sustine ca "era de domeniul evidentei faptul ca lipsa din prim planul actiunii si deciziei partidului a unor oameni de valoare, precum Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea si altii a fost neproductiva". Cretu mentioneaza ca argumente rezultatul obtinut la alegerile europarlamentare si sondajele de opinie.
Corina Cretu isi exprima convingerea ca, inainte de orice, politica ar trebui sa fie un spatiu al responsabilitatii si al solidaritatii. "Or, poate ca, mai mult ca niciodata in ultimii trei ani si ceva, cei de la varful partidului au dat dovada ca inteleg sa-si asume responsabilitatea fata de oamenii care, in 2004, ne-au votat si isi pun si in continuare speranta in PSD si in capacitatea sa de a le reprezenta interesele. De fapt, cred ca acest Consiliu National nu ar fi fost posibil, iar rezultatul sau nu ar fi fost cel de acum cunoscut, daca liderii sai nu ar fi fost pusi sub presiunea bazei partidului. Si alaturi de bunul simt, victoriosi au fost cei multi, de la baza partidului", mai declara europarlamentarul PSD. Ea precizeaza ca a existat si o concurenta intre oameni, dar a fost in primul rand "o lupta intre doua viziuni".
Corina Cretu sustine ca, la Congresul extraordinar din aprilie 2005, PSD - in numele "reformei", al "ruperii de trecut" - a facut "un viraj spre dreapta", in speranta ca va atrage un alt electorat, al carui sprijin nu l-a avut niciodata. "Acest viraj spre dreapta nu a fost nici explicat membrilor si simpatizantilor, si nici aprobat de ei, dovada scorul electoral si sondajele de opinie. Mai mult, principalii exponenti ai curentului de stanga au fost marginalizati, vocea lor practic nu s-a mai auzit o bucata de vreme in partid", adauga ea.
Corina Cretu apreciaza ca aceasta "stare nefireasca de lucruri" nu mai putea continua fara sa puna in pericol viitorul partidului. "Cele doua grupuri ideologice trebuiau sa faca pace, sa intre in dialog si sa lucreze impreuna pentru a face din PSD alternativa fireasca la puterea de dreapta. Primul pas a fost facut la Congresul extraordinar din decembrie 2006, prin alegerea lui Ion Iliescu in functia de presedinte de onoare. Acum, sper eu, prin alegerea lui Adrian Nastase in functia de presedinte al Consiliului National al PSD, ca si prin revenirea unor oameni precum Alexandru Athanasiu si Miron Mitrea, partidul isi regaseste, daca nu unitatea, macar coerenta demersului in lupta politica", sustine ea.
Fostul consilier prezidential apreciaza ca PSD trebuie sa-si radicalizeze la stanga discursul, mai ales in domeniul social. Ea mentioneaza ca nu ar fi ceva neobisnuit, precizand ca si celelalte partide membre ale PSE au facut sau se pregatesc sa faca acest lucru, nu din capriciu, ci pentru ca sunt obligate de o serie de realitati ingrijoratoare. "Acum PSD trebuie sa demonstreze ca a invatat ceva din acesti trei ani de opozitie. Suntem un partid social-democrat si este de datoria noastra sa fim, inainte de orice, solidari, in primul rand cu cei pe care ii reprezentam. Si Adrian Nastase, si Mircea Geoana, si Miron Mitrea, si Ion Iliescu au de dus, ca noi toti, membri si simpatizanti ai PSD, aceeasi lupta: o lupta pentru binele public, pentru modernizarea si europenizarea Romaniei, pentru demnitatea celor multi", mai declara Corina Cretu.