Europarlamentarul social-democrat Corina Cretu nu crede in scenariul scindarii PSD, dar nu exclude posibilitatea aparitiei unui partid care sa concureze aceasta formatiune, constituit insa "sub tutela presedintelui Traian Basescu".
"Nu cred ca scenariul scindarii PSD va functiona. Nu exclud, insa, spre exemplu, formarea unui nou partid, sub tutela presedintelui Basescu, care sa concureze PSD la stanga, cum nu exclud ca unii lideri si parlamentari ai PSD sa se afilieze noului partid. Sigur, nu va fi comod pentru PSD, dar partidul a mai trait un episod asemanator, in 1997, cand s-a format Alianta pentru Romania (ApR)", subliniaza eurodeputata PSD.
Potrivit acesteia, a fost o greseala din partea PSD sa intre la guvernare, cu toate ca motivele invocate au fost corecte si morale. "O majoritate puternica ar fi permis o guvernare puternica, necesara in vremuri de criza. Numai ca guvernul nu a fost condus de Emil Boc, ci de Traian Basescu. Presedintele a facut agenda guvernului, presedintele a fortat asumarea raspunderii pe legi cu care PSD nu a fost de acord si pe care acum Curtea Constitutionala le considera neconstitutionale", a argumentat eurodeputata social-democrata adaugand ca si de partea economica a guvernarii s-a ocupat tot PD-L, "partid care a refuzat sistematic sa aplice solutiile propuse nu doar de PSD, ci si de societatea civila, de reprezentantii mediului de afaceri".
"Iesirea de la guvernare a PSD a fost premeditata de presedintele Basescu si de PD-L, care a dorit un control absolut asupra institutiilor statului, din motive evidente: interventia in procesul electoral in favoarea PD-L si a lui Traian Basescu", mai sustine Corina Cretu. In opinia acesteia, consecinta fundamentala a anului politic 2009 este faptul ca democratia romaneasca este intr-un mare impas, in conditiile in care "asupra alegerilor din Romania vor plana tot mai multe dubii, atat in plan intern, cat si in plan extern". "Ideea ca voturile se pot cumpara, ca orice marfa, ca exista o piata pentru asta, un pret, este cosmarul oricarei democratii", a adaugat Corina Cretu.
Eurodeputata PSD mai considera ca o alta consecinta a acestui an politic o constituie polarizarea extrema a opiniilor politice si radicalizarea dreptei romanesti, "care se confunda, in anumite aspecte doctrinare si ale practicii politice, cu noua extrema dreapta ce se naste in Europa. "Miza acestui an o reprezinta democratia. Cred ca viitorul ne va rezerva mari si neplacute surprize in acest sens, in primul rand prin destructurarea partidelor aflate acum in opozitie. In mai putin de un an, daca PSD si PNL nu vor reusi sa reziste presiunilor partidului-stat, ne vom intoarce practic la regimul partidului unic. Inceputul a fost facut prin intermediul Referendumului, care reduce parlamentul la o singura camera - prin desfiintarea Senatului", a mai spus europarlamentarul PSD.