"Unul dintre fenomenele ingrijoratoare in Europa, si nu de ieri, de azi, il reprezinta ascensiunea extremei dreapta", afirma Corina Cretu, realeasa in Parlamentul European. Cauzele sunt multiple: de natura economica, sociala, civilizationala, chiar pierderea memoriei si "banalizarea" ei, prin asocierea la guvernare, ca in Italia, de pilda.
Fata de alegerile din 2004, extrema dreapta a castigat locuri in plus, ca urmare a rezultatelor foarte bune din tari ca Austria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda si Marea Britanie.
Situatia este extrem de diferita in fiecare dintre tarile in care extremistii de dreapta au obtinut rezultate bune. Olanda a trimis patru astfel de deputati, ai Partidului Pentru Libertate, pe fondul accentuarii atitudinilor anti-islamiste si anti-imigrationiste. Olanda a fost un model de toleranta si de integrare a imigrantilor.
Dar criza economica si financiara a schimbat atitudinea cetatenilor si o deplasare spre extreme a votului. Si in Austria unu din cinci voturi s-a dus spre partidele de extrema dreapta. Sunt si tari la fel de atinse de criza in care extrema dreapta a cunoscut un net recul, ca in Franta, unde multe dintre temele Frontului National au fost preluate si promovate agresiv de partidul presedintelui Sarkozy.
In Marea Britanie s-a declansat o apriga dezbatere pe marginea succesului BNP(nationalistii britanici) care este primit de toti drept un partid fascist, care aminteste de anii 30 si de Oswald Mosley, cu al sau British Union of Fascist. Istorici si analisti politici britanici si europeni atrag atentia asupra faptului ca fascismul a prins in Europa anilor 30 pe fondul scaderii dramatice a increderii cetatenilor in autoritatea Parlamentului, dar si Marii Crize Economice din 1929-1933. Deocamdata nu putem vorbi de revenirea in forta a fascismului, dar ascensiunea extremei dreapta nu trebuie ignorata.
Partidele democratice, de dreapta (care au cochetat nu o data cu extremistii si care i-au legitimat adesea) si de stanga trebuie sa faca front comun pentru a rezolva problemele economice si sociale care au ajuns mediul de cultura pentru extremisti. Si sunt destule, de la imigratie la cresterea saraciei, de la problemele raporturilor cu Islamul pana la terorism.