Presedintele Traian Basescu, aflat in vizita la Seul Republica Coreea, s-a intalnit ieiri cu presedintii firmelor Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME), Korea Hydro and Nuclear Power si Samsung Corporation.
Presedintele DSME, Sung Leep Jung, a aratat ca doreste sa dezvolte investitia companiei coreene in Romania, prin largirea capacitatilor de extindere din zona Mangalia, creand inca 2.000 de locuri de munca in perioada 2006-2009. In 1997, firma DSME a achizitionat pachetul majoritar la santierele 2 Mai din Mangalia.
De asemenea, compania DSME si-a propus ca pana in 2010 comenzile sa se ridice la 1 miliard de dolari, cu potential real ca santierul naval din Mangalia sa devina unul dintre cele mai importante din lume. Firma Korea Hydro and Nuclear Power s-a aratat interesata sa participe la construirea Unitatii nr. 3 a Centralei Nucleare Cernavoda, iar presedintele companiei Samsung, Chung Woo Taik, a afirmat ca Romania ramane un partener extrem de important pentru firma coreeana.
Presedintele Samsung a declarat ca firma coreeana doreste sa dezvolte investitia deja facuta la Otelinox din Targoviste, precum si realizarea unei fabrici de tevi de otel inoxidabil impreuna cu alte companii din Coreea. Firma Samsung intentioneaza promovarea in Romania a unui proiect privind introducerea autobuzelor pe baza de gaz natural comprimat, care au ca efect, in primul rand, reducerea poluarii, precum si investitii in industria bunurilor de consum electronice si in domeniul IT. (D.P.)