Reprezentantii coalitiei de guvernare au decis, in noiembrie 2011, ca alegerile parlamentare si cele locale sa aiba loc simultan in luna noiembrie a anului 2012.
Presedintele Traian Basescu declara, in septembrie, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca amanarea localelor pana la generale ar fi justificata doar de reorganizarea administrativa, mentionand ca in lipsa acestei justificari el tratateaza subiectul ca pe o problema a coalitiei, pe care nu si-o asuma.
Basescu spunea ca, in principiu, nu este un sustinator al comasarii alegerilor locale si generale decat daca acest proces este justificat. "Spre exemplu, daca partidele din arcul guvernametal ar fi spus 'Hai sa amanam alegerile locale, le facem odata cu legislativele in noiembrie si, intre timp, facem reorganizarea administrativa', ar fi fost o buna justificare", preciza Basescu.
Comasarea alegerilor si prelungirea mandatului primarilor vor fi decise prin proiect de lege inaintat Parlamentului, iar pentru aceasta masura va fi consultat intregul spectru politic, dar decizia va apartine in esenta coalitiei majoritare, declara, recent, premierul Emil Boc.
El a precizat totodata ca pentru comasarea alegerilor va fi consultat intregul spectru politic, dar ca decizia "apartine in esenta coalitiei majoritare".
Liderul UDMR Kelemen Hunor declara, pentru MEDIAFAX, ca in coalitie s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012, reducerea numarului de parlamentari, la 388, insa cu mentinerea Parlamentului bicameral.
El a spus ca nu s-a discutat despre modalitatea de promovare a acestor modificari.
Copresedintele USL Crin Antonescu a declara ca reprezentantii Uniunii vor initia motiune de cenzura daca Guvernul isi va angaja raspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari.
El a precizat ca reducerea numarului de parlamentari se poate rezolva in baza proiectului de lege initiat de USL si care poate fi votat printr-o procedura legislativa normala, dar ca USL nu poate accepta comasarea alegerilor, intrucat se incalca spiritul democratic si dreptul cetatenilor de a fi edificati si de a intelege ce voteaza.