Echipe mixte interministeriale controleaza "magazinele de vise"
Ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas, a prezentat in Guvern o informare privind activitatile desfasurate in judete si Municipiul Bucuresti pentru limitarea comercializarii, utilizarii si consumului de substante cu efecte psihoactive.
Informarea se refera la rezultatele obtinute de echipele mixte interministeriale, constituite prin ordine ale perfectilor, incepand din data de 21 februarie 2011, in baza Ordinului comun al ministrului Sanatatii Publice, ministrului Administratiei si Internelor, ministrului Finantelor Publice, ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Echipele mixte au desfasurat controale potrivit competentelor legale, in locurile si/sau mediile in care se produc, se comercializeaza, se utilizeaza sau se consuma substante si/sau produse cu efecte psihoactive daunatoare sanatatii, altele decat cele reglementate.
Astfel, au fost verificate activitatile desfasurate in 94 de magazine ce comercializau produse "etnobotanice" din totalul de 160 unitati existente.
A fost suspendata activitatea a 23 de unitati de desfacere si au fost inchise 20 de magazine. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 1.055.800 lei, fiind confiscate 3.043 de plicuri cu substante cu efect psihoactiv. Organele de cercetare penala au inregistrat 45 de dosare in care sunt cercetate 52 de persoane, fata de doua dintre acestea fiind dispusa masura retinerii.
Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6 din 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 143 din 2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si pentru completarea Legii Nr. 339 din 2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, masurile aplicate de prefecti, autoritatile administratiei publice locale, institutiile cu responsabilitati in aplicarea acestor legi au determinat limitarea proliferarii numarului magazinelor care comercializau produse denumite generic "etnobotanice", astfel ca, din cele 373 de puncte de desfacere inventariate, la nivelul anului 2011 mai functionau 160 de magazine.
De precizat ca, in prima parte a lunii februarie 2011, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, a fost constituit un grup de lucru interministerial pentru identificarea de modalitati concrete pentru eficientizarea actiunilor in domeniul prevenirii si combaterii traficului si consumului de plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, comercializate de asa-numitele magazine de vise. In cadrul sedintelor de lucru ale grupului interministerial a fost elaborat si pus in aplicare Ordinul comun privind constituirea echipelor mixte pentru efectuarea de controale la "magazinele de vise".