Anca Boagiu, ministrul Integrarii, a declarat ca Romania va fi controlata, inainte de raportul Comisiei Europene din mai, de echipe de specialisti europeni, prin intermediul a 15 vizite de evaluare a progreselor inregistrate de tara noasta, conform criteriilor stabilite pentru aderarea la UE.
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a anuntat ieri ca Romania va primi pana la sfarsitul lui martie 15 vizite de evaluare (misiuni peer-review) din partea unor specialisti europeni. Anca Boagiu a explicat ca echipele de specialisti din partea UE vor face evaluari ale domeniilor vizate si vor elabora rapoarte destinate CE, pe baza acestora urmand a se intocmi raportul de monitorizare a Romaniei din mai, si ca evaluarile in urma misiunilor peer-review nu vor fi facute publice.
Ea a mai spus ca Ministerul Integrarii va informa saptamanal institutiile europene in legatura cu progresele Romaniei in preluarea si implementarea aquisului comunitar, pentru ca raportul de monitorizare al CE din primavara sa fie pozitiv. "Prima raportare va fi la sfarsitul lui februarie, si apoi, saptamanal, pana la raportul din 16 mai", a explicat ministrul Integrarii.

Romania, la puricat

Anca Boagiu a spus ca prima vizita, legata de domeniile sanitar-veterinar si gestionarea deseurilor, se va incheia astazi, fiind urmata de cea pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI), vizand lupta impotriva coruptiei, in perioada 23-27 ianuarie. Boagiu a adaugat ca in februarie se vor efectua vizitele pentru domeniul veterinar (1-2 februarie); a doua vizita JAI tot pentru coruptie (6-10 februarie); apoi JAI referitor la Sistemul de Informare Schengen (6-10 februarie). Ministrul PD a precizat ca in perioada 23-24 februarie vor avea loc vizitele privind libera circulatie a Serviciilor si vehiculelor; 22-24 februarie pentru politicile regionale, iar 6-11 februarie pentru mediu.
Ea a mai spus ca protejarea proprietatii intelectuale si industriale va fi evaluata la 9-10 februarie si, in a doua jumatate a lui februarie, sanatatea si agricultura. Totodata, ministrul a mai spus ca, la inceputul lui martie, specialistii vor cerceta libera circulatie a bunurilor, justitie, coruptie, protectia frontierelor si crima organizata.