Investitia cu aroma liberala de la tabara pentru tineret Calafat miroase urat. Firma Dova Construct, aflata in anturajul consilierului judetean Cosmin Enea, ar putea fi acuzata de distrugerea bunurilor statului, iar fosta conducere a Directiei pentru Tineret (DT) Dolj - de deturnare de fonduri.

Gazeta de Sud v-a prezentat in urma cu o saptamana situatia taberei pentru tineret de la Calafat, demolata fara autorizatie de societatea Dova Construct. Firma a semnat un contract cu DT Dolj in luna mai anul acesta, dupa ce a castigat in mod dubios o licitatie organizata de fostul director al Directiei, liberalul Adrian Lusca, pe ultima suta de metri a mandatului. Conform contractului, societatea urma sa primeasca aproape 900.000 de lei in schimbul carora trebuia sa construiasca doua cabane. Dova Construct, patronata de Andrei Docea, un foarte bun prieten al lui Cosmin Enea, nu a mai avut rabdare si, din dorinta de a pune mai repede mana pe bani, a ras cabanele existente in tabara si a construit o fundatie fara sa aiba autorizatie de demolare, de construire si ordinul de incepere a lucrarilor. In afacerea de 900.000 de lei a fost cooptata si firma R-Cons Consult, pe post de diriginte de santier, societate infiintata la cateva zile dupa data licitatiei.

Contract public, pus la secret

Lipsa autorizatiilor nu este singura buba din contractul de atribuire. Pe langa demolarea fara drept a unui bun al statului de catre firma Dova Construct, ies acum la iveala aspecte pe care organele de ancheta ale statului au toate motivele sa le aprofundeze.
Mai multe clauze din contractul de atribuire semnat de Dova Construct si DT Dolj nu au fost respectate. Una dintre ele se refera la obligatia societatii constructoare de a informa Directia despre inceperea lucrarilor. "Executantul (firma Dova - n.r.) trebuie sa notifice achizitorului si Inspectiei de Stat in Constructii data inceperii efective a lucrarilor", se mentioneaza intr-una dintre clauzele contractuale. Nu a fost respectata. Alt articol dadea Directiei dreptul de a supraveghea lucrarile, lucru normal atata timp cat era vorba de bani publici: "Achizitorul are dreptul de a supraveghea desfasurarea executiei lucrarilor". Atat de bine a vegheat fostul director liberal Adrian Lusca respectarea contractului, incat Dova Construct a ras patru cabane si a spoit o fundatie, fara sa aiba nici un document legal la mana.
Cel mai interesant aspect este insa lipsa anexelor din contractul aflat in posesia Directiei pentru Tineret. Intr-unul dintre articole se mentioneaza obligatia executantului de a prezenta Directiei stadiul de realizare a lucrarii conform termenelor precizate in anexele contractului. Gazeta de Sud a solicitat pe baza Legii accesului la informatiile de interes public sa studieze contractul cu pricina. Lipsesc insa anexele de care se vorbeste in el. Angajatii DT Dolj au ridicat din umeri, spunand ca nu stiu unde sunt si ca nu le-au avut niciodata. Alta ciudatenie este secretul sub care a fost zavorat contractul cu dirigintele de santier, firma R-Cons Consult, despre care Adrian Lusca declara in articolul precedent, publicat de GdS, ca s-a chinuit sa o gaseasca. Si a gasit-o. R-Cons Consult a strecurat in contract o clauza de confidentialitate care ii permite sa dea in judecata Directia daca face publica vreo litera din el. Clauza este cu atat mai ciudata, cu cat aceasta nu a fost inclusa si in contractul cu Dova Construct. Contactat telefonic, reprezentantul firmei, Ion Dinu, a declarat sec: "Nu discut contracte si, mai ales, cu dumneavoastra, ca nu am de ce". Fostul director al DT Dolj, Adrian Lusca, nu a raspuns la telefon, in ciuda insistentelor.

Luati-i de-i cercetati

Aspectele semnalate de GdS aduc in discutie doua mari probleme pe care autoritatile statului ar trebui sa le investigheze. Prima este posibila acuzatie de distrugere care ar putea fi adusa firmei Dova Construct. Neavand autorizatiile necesare, societatea a intrat practic de capul ei pe proprietatea statului si a demolat cabanele fara baza legala. Directia pentru Tineret Dolj poate, de asemenea, lamuri situatia, daca doreste, prin depunerea unei plangeri penale. Si fosta conducere a DT Dolj ar putea avea probleme cu procurorii. La o simpla studiere a bugetului pe anul in curs, organele de ancheta ar putea descoperi o posibila deturnare de fonduri. De exemplu, capitolul "Cheltuieli de capital" prevede pentru 2009 cheltuieli de 912.000 de lei. Suma urma sa fie folosita pentru "alte active fixe", altele decat constructiile, masinile sau mobilierul, pentru care bugetul prevede zero lei. Specialistii contabili intervievati de GdS au precizat ca suma de 912.000 de lei putea fi cheltuita doar pentru reparatii capitale la obiectivele din patrimoniu, nicidecum pentru demolarea sau construirea unor cladiri noi. Chiar daca acest lucru ar fi fost legal, fosta conducere a DT Dolj nu putea sa aloce toti banii pentru un singur obiectiv si sa lase Directia cu conturile goale in cazul in care ar fi avut nevoie de bani pentru reparatii de orice fel. Toate aceste probleme GdS le-a adus si in atentia Ministerului Tineretului si Sportului printr-o cerere scrisa pe baza Legii accesului la informatiile de interes public. De atunci au trecut zece zile, iar ministerul tace ca pestele.