Presedintele Traian Basescu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare sa participe sambata, la Palatul Cotroceni, la o serie de consultari, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Temele propuse spre dezbatere sunt reformarea institutiilor politice, cu accent pe solutia parlamentului unicameral si integrarea Romaniei in UE. Liberalii ar putea insa cere amanarea consultarilor de sambata cu presedintele Traian Basescu pe motiv ca la sfarsitul saptamanii presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, impreuna cu alti lideri ai partidului vor participa la congresul ELDR de la Bratislava.
Surse din PNL au declarat pentru Mediafax ca sambata si duminica mai multi membri ai conducerii partidului vor participa, in teritoriu, la alegerile din filiale si nu vor fi in Capitala.
Pe de alta parte, liderul PSD Mircea Geoana (foto) i-a trimis ieri presedintelui o scrisoare in care propune trei teme pentru consultarile de la Cotroceni, desi exprima rezervele fata de scopul demersului prezidential, avand in vedere ca Basescu a expus deja concluzia la care va ajunge dupa consultari. PSD ii va propune sefului statului spre dezbatere trei teme: reforma clasei politice, situatia economico-sociala a Romaniei astazi si integrarea tarii noastre in UE la 1 ianuarie 2007.

Si premierul vrea consultari

Primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, va invita si el liderii partidelor parlamentare la o discutie pentru gasirea unei solutii care sa duca la iesirea din impasul in care se afla in acest moment Parlamentul, pe fondul disputelor intre Putere si Opozitie legate de inlocuirea presedintilor celor doua Camere legislative. El a declarat luni seara ca blocajul impus de opozitie procesului legislativ pune in pericol aderarea. El a reafirmat ca demersul majoritatii, „este unul legitim“, mai ales ca „in momentul in care interesele lor personale sunt in joc, tot mecanismul este dat peste cap si toate piedicile sunt inventate tocmai pentru a incerca sa-si prezerve locurile“.