In Dolj se poate construi in voie, cum vrei si pe unde vrei. In primarii, arhitectii sau tehnicienii care sa avizeze si sa supravegheze constructiile lipsesc, primarii nu vor sa plateasca din banii publici un specialist si nimeni nu se inghesuie sa ocupe posturile scoase la concurs.
Conform Ordinului Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei nr. 1943/2002, fiecare localitate trebuie sa aiba specialisti in constructii care pot fi arhitecti, ingineri constructori, conductori arhitecti, subingineri, tehnicieni constructori sau absolventi ai unor scoli de constructii.
Pana in prezent, doar zece localitati doljene au angajat specialisti care sa se ocupe de eliberarea certificatelor de urbanism si autorizatiilor de constructie, in timp ce in celelalte localitati viceprimarul sau agentul agricol joaca rolul de arhitect al comunei. "La nivelul comunelor nu sunt specialisti care sa se ocupe de problemele de urbanism pentru ca majoritatea primarilor refuza sa angajeze o persoana, care in unele comune nu ar avea prea mult de lucru, iar daca vreun post este scos la concurs nu se prezinta nici un candidat. De cele mai multe ori, consiliile locale desemneaza o persoana, de obicei viceprimarul sau agentul agricol, care se ocupa de redactarea actelor", a explicat Liana Nicolescu, seful Serviciului de Urbanism si Amenajarea Teritoriului al Directiei de Urbanism din cadrul CJ Dolj. Cu toate ca pana in prezent functionarii directiei au eliberat autorizatii de constructie si certificate de urbanism pe baza documentatiilor intocmite de primarii, autoritatile locale vor fi obligate sa angajeze personal de specialitate.
"Multa vremea legea ne-a permis sa ii pastorim, ne-a dat dreptul sa le preluam din atributii, sa le corectam greselile din acte, dar situatia s-a schimbat si nu mai putem elibera certificate de urbanism in numele lor pentru ca acest lucru ar dauna autonomiei locale. Constransi de imprejurari, primarii ar putea astfel sa angajeze persoane de specialitate", a mentionat Liana Nicolescu.
Primarii nu vor arhitecti in primarii
Primarii doljeni raman insa indiferenti la constructiile care apar precum ciupercile dupa ploaie, in special in comunele limitrofe Craiovei, unde in ultimii ani s-a construit foarte mult. CJ Dolj a trimis acum doua saptamani primariilor din judet o circulara pentru a afla stadiul in care se afla angajarea de arhitecti in judet. Doar 46 de comune din totalul de 111 au raspuns solicitarii consiliului. "Principala motivatie a primarilor este ca nu pot sa plateasca o persoana care ar avea de lucru o data pe luna. Acest lucru nu este insa valabil si pentru comunele limitrofe, unde in ultimii ani s-a construit foarte mult. Pentru celelalte localitati o solutie ar fi angajarea unei persoane care sa se ocupe de mai multe comune", a explicat Liana Nicolescu. Primarii comunelor limitrofe Craiovei declara ca au avut specialisti in urbanism, dar ca in ultimul timp acestia au inceput sa plece. "Am avut un tehnician de urbanism, angajat cu jumatate de norma. Acum avem adresa catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) si asteptam aprobare. Speram ca in cel mult o luna sa putem angaja un arhitect pentru ca exista o hotarare a consiliului local in acest sens", a spus Valerica Pupaza, primarul comunei Carcea. In Primaria Malu Mare persoana care se ocupa de problemele de urbanism tocmai si-a reziliat contractul. "Persoana care se ocupa de eliberarea autorizatilor de constructie si-a reziliat contractul pe motive de sanatate. Dupa ce va pleca, vom angaja alta persoana pentru ca noi suntem o comuna care se extinde foarte mult", a precizat primarul Alexandru Dicu.
Administratia inabusa pasiunea
Unul dintre motivele pentru care arhitectii doljeni nu se inghesuie sa ocupe posturile libere din administratie este ca in acest fel nu isi fac meseria. "Pentru a lucra in administratie, sacrifici pasiunea pentru meserie si creatie. Nu mai desenezi, ci completezi formulare si intocmesti rapoarte si foarte putini arhitecti sunt dispusi sa renunte la pasiune", a declarat Liana Nicolescu. Acest lucru il confirma si Constantin Oclei, primarul din Bechet, singurul oras din Dolj care nu are arhitect. "Pana acum nu am gasit o persoana potrivita. Am scos postul la concurs de mai multe ori si nu s-a prezentat nimeni. Ultima data a venit o singura persoana care nu a corespuns cerintelor noastre", a explicat Oclei.
Arhitectii judetului merg la pas in control
Primariile au insa nevoie urgenta de arhitecti sau de tehnicieni pentru ca Directia de Urbanism din cadrul CJ Dolj are prea putin personal care sa poate supraveghea constructiile din Dolj. Din cei 16 oameni din cadrul directiei, doar trei oameni merg in control in teritoriu, iar acestia nu au masina la dispozitie. "Ne-ar fi foarte usor sa colaboram cu o persoana de specialitate la nivel de primarie. Ei ar fi acolo, aproape de oameni, cunosc situatia juridica si tehnica a terenurilor. Noi putem trimite o persoana atunci cand suntem solicitati, dar ne este foarte greu sa ne deplasam pentru ca directia nu are masina la dispozitie si trebuie sa ne facem controalele si in functie de acest lucru, iar in CJ Dolj nu sunt decat sase masini", a declarat Liana Nicolescu. Functionarii Directiei de Urbanism, care elibereaza documentatiile si avizeaza autorizatii, sunt depasiti de ritmul alert in care se construieste in judet, asa ca prezenta unor specialisti pe "santierele" din Dolj este absolut necesara.