Senatorii au adoptat cu 55 de voturi "pentru", 21 "impotriva" si 5 abtineri o hotarare privind aprobarea raportului de activitate al Comisiei de investigare a legalitatii si oportunitatii construirii imobilului Cathedral Plaza in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfantul Iosif.
"Comisia solicita Guvernului Romaniei ca prin Inspectoratul de Stat in Constructii sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si riguros legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna oprirea deindata a realizarii constructiei", precizeaza raportul parlamentarilor.
Raportul Comisiei mai precizeaza ca "Guvernul va dispune deindata" oprirea lucrarilor de constructii pana la adoptarea legii de utilitate publica, definitivarea procedurii de expropriere si punerea in posesie a expropriatorului.

Votul, pe grupuri

In timpul dezbaterilor, Cristache Radulescu (PD), vicepresedinte al Comisiei de ancheta, a precizat ca grupul Aliantei D.A. va vota impotriva acestui raport.
Senatorii liberali Norica Nicolai, care este membra a Comisiei, si Varujan Vosganian, au aratat insa ca sunt de acord cu Raportul Comisiei si ca voteaza hotararea Senatului referitoare la Cathedral Plaza. Senatorul conservator Corneliu Pascu a precizat ca grupul PC va vota impotriva Raportului Comisiei, motivand ca deja exista un proces pe rol, la Judecatoria Sectorului 2. Reprezentantii PSD, PRM si UDMR au spus ca voteaza in favoarea raportului.

Marius Marinescu a demascat complicitatile

In acelasi timp, senatorul PD Marius Marinescu a aratat ca in urma cu un an si jumatate a demascat in plenul Senatului o structura mafiota care se ocupa de obtinerea de imobile, de terenuri si de constructii, prin ilegalitati, in complicitate cu oameni politici. El spune ca in cele mai multe cazuri exista o complicitate, o cardasie intre consilierii municipali, de regula, judeteni, care fac jocurile grupurilor de interese, pe comisioane. Marinescu i-a cerut premierului sa-si asume responsabilitatea pentru modificarea legislatiei in domeniu, exact cum si-a asumat-o si pentru Fondul Proprietatea.

Scurt istoric

Proiectul de constructie a cladirii de birouri "Cathedral Plaza" in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice "Sfantul Iosif" este blocat in lipsa unei decizii definitive a instantei care judeca litigiul aparut in realizarea lucrarilor, situatia fiind analizata, la mijlocul lui septembrie, in Guvern.
Proiectul vizeaza construirea langa catedrala - considerat monument istoric - a unui imobil cu patru nivele la subsol, cu garaje pentru 200 de masini, parter si 19 etaje, de 75 de metri inaltime.
Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Capitala afirma ca prezenta unei constructii de 75 de metri inaltime in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif va pune in mare pericol existenta edificiului.