Adevarul informeaza: Cum a fost scoasa reorganizarea administrativa din proiect
Seful statului a renuntat la ideea de a schimba, odata cu modificarea Constitutiei, actuala impartire a teritoriului. Cu doar doua saptamani in urma, Basescu vorbea insa despre trecerea la regiuni. O noua impartire administrativ-teritoriala, adusa in discutie de presedintele Traian Basescu, ar putea fi facuta printr-o lege pentru care forul decizional este Senatul. "Nu este cazul sa folosim denumirea de regiune care era specifica perioadei comuniste. Traditia Romaniei este organizarea teritoriala pe judete. Desigur, dimensiunile judetelor pot fi discutate", a explicat presedintele Traian Basescu de ce si-a schimbat punctul de vedere.
De fapt, varianta initiala cu trecerea la regiuni ar fi presupus schimbarea Legii fundamentale, care prevede expres ca Romania este impartita in judete. Pentru modificarea Constitutiei este nevoie insa de doua treimi din voturile parlamentarilor, numar de voturi pe care actuala Putere nu-l are. In schimb, o reimpartire care presupune doar redesenarea judetelor, fara a le schimba denumirea in regiuni, poate fi facuta printr-o lege care trebuie adoptata de majoritatea senatorilor, deoarece Senatul este forul decizional in materie de reorganizare teritoriala.

Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, nu exclude posibilitatea ca Puterea sa reconfigureze judetele in incercarea de a-si maximiza sansele electorale. Chiar si in aceasta varianta exista obstacole serioase in calea indeplinirii planurilor PDL, crede analistul. "Presedintii consiliilor judetene din toate partidele, inclusiv din PDL, le vor cere parlamentarilor alesi in judetele lor sa nu voteze aceasta lege. Chiar daca s-ar realiza o organizare care sa avantajeze PDL ca partid, o parte din baronii acestui partid isi vor pierde functiile.
De exemplu, in Transilvania, PDL sta mai bine ca in restul tarii, dar, oricum s-ar face impartirea, unii dintre acestia vor ramane fara pozitia detinuta", a explicat Parvulescu. Presiunile baronilor se vor suprapune majoritatii foarte fragile pe care Puterea o are in Senat, unde diferenta fata de Opozitie este de doar un vot. In eventualitatea in care un singur senator din arcul Puterii ar dezerta la vot, atunci, legea cu pricina ar fi respinsa.

Ce zic sefii de consilii judetene

Dealtfel, unii baroni locali s-au aratat sceptici cu privire la redesenarea judetelor. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan (PSD), considera "inoportuna" discutia despre reimpartirea administrativ-teritoriala deoarece, in opinia sa, "Romania are alte probleme acum". "Insa o alta impartire administrativ-teritoriala ar trebui facuta dupa analize aprofundate, dupa realizarea unor studii de impact, pentru ca statul este obligat sa reduca decalajele dintre zonele prospere si cele mai putin dezvoltate. E simplu sa tragi o linie pe harta....important este ce vrem sa facem cu aceasta impartire", a declarat Marian Oprisan pentru "Adevarul".
"Ce legatura are Buzaul ca si regiune cu Dobrogea? Care sunt legaturile si programele comune care ar putea fi facute?", s-a aratat nedumerit si social-democratul Nicusor Constantinescu, seful CJ Constanta. "Trebuie facuta gandit si consultati specialisti. Atat timp cat nu e facuta pe criterii politice, asa cum gandeste Basescu, se poate discuta. S-ar face reduceri la buget, reduceri in randul numarului de functionari publici, s-ar face economii", a declarat seful Consiliului Judetean Brasov, liberalul Aristotel Cancescu.

Marian Oprisan presedintele CJ Vrancea:

‘‘O alta impartire administrativ-teritoriala ar trebui facuta dupa analize aprofundate, dupa realizarea unor studii de impact.‘‘