Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a declarat in Piata Unirii din Iasi, unde presedintele a fost huiduit, ca acest eveniment de la Iasi va ramane in istorie drept o "manifestare odioasa" si i-a spus primarului Gheorghe Nichita sa ii fie rusine pentru modul de organizare.
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a declarat in fata participantilor la manifestarile de la Iasi ca in Piata Unirii au fost adusi oameni cu autobuzele, adaugand ca vede o satisfactie pe chipul celor adusi aici.
"Este o satisfactie de pubertism intarziat. Nu ne caracterizieaza ce s-a intamplat aici. E o actiune pe care nu o agreez. Legea ospetiei a fost incalcata. Domnule primar, sa va fie rusine pentru organizarea acestei manifestari", a spus Simirad.
Presedintele Traian Basescu a ajuns in Piata Unirii din Iasi, unde au loc manifestarile de Ziua Unirii, in jurul orei 10.00, el fiind puternic huiduit de multime.
Presedintele a primit onorul Garzii Militare in timp ce din multimea adunata in Piata Unirii se auzeau huiduieli si fluieraturi puternice. De asemenea, unii dintre participanti au strigat "Hotii".
Majoritatea protestatarilor faceau parte dintr-un grup de aproximativ o suta de pensionari militari, care au scandat "Cuza cel Mare, Basescu Dezbinare", "Vanzatori de tara".
Pentru scurt timp, presedintele si-a parasit locul amenajat pentru oficialitati si a mers sa discute cu grupul de militari in rezerva care il huiduiau si scandau "Demisia", dupa ce s-a consultat cu seful dispozitivului de securitate al SPP.
El a stat de vorba cu acestia cateva minute, dupa care s-a intors pe scarile de langa scena amenajata in piata.
Dupa acest moment, primarul Iasiului Gheorghe Nichita s-a adresat multimii, implorandu-i pe oameni sa respecte "aceasta sarbatoare a natiunii".
"Va invit, va implor sa respectam aceasta sarbatoare a natiunii, sa lasam deoparte discutiile persoanele si sa aratam ca ne respectam idealurile", si-a inceput Nichita discursul in fata celor aproximativ o mie de persoane adunate in piata.
In multime se afla liderii PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, dar si presedintele Senatului, Mircea Geoana.
La manifestarile organizate la Iasi la implinirea a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane participa si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, ministrul de Externe Teodor Baconschi, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, care l-au aplaudat pe Basescu dupa ce acesta a primit onorul Garzii.