Vizita celui mai puternic om al planetei in Constanta impune masuri de securitate iesite din comun. Pe 2 aprilie, ziua in care este asteptata sosirea la Neptun a presedintelui SUA, George W. Bush, municipiul Constanta se transforma intr-o veritabila fortareata, in care se aplica masuri de securitate de grad 0. Practic, pentru cateva ore, circulatia va fi complet paralizata in tot orasul, iar de-a lungul culoarului de trecere a coloanei oficiale constantenii imprudenti sau teribilisti risca sa plateasca cu viata curiozitatea de a face o simpla fotografie. Teoretic, orice lentila care se iveste din dreptul unui geam deschis intr-un apartament situat in blocurile de pe bulevardul 1 mai, de exemplu, poate fi interpretata ca o amenintare iminenta, iar persoana care o foloseste poate fi eliminata instantaneu de lunetistii care vor impanzi zona.
Avertizarea, cat se poate de serioasa, a venit chiar din partea politiei, care le-a recomandat cetatenilor cu vedere la tronsonul oficial sa nu deschida ferestrele sau sa nu iasa in fata curtii in timp ce coloana lui Bush trece prin dreptul locuintelor lor "pentru ca, din motive de securitate, se pot intampla evenimente nedorite". Dorinta de a fotografia limuzina in care se afla cel mai puternic om al lumii este extrem de riscanta, au precizat si reprezentantii SPP si asta pentru ca o lentila poate fi a unui telefon, aparat de fotografiat, camera video dar si a unei pusti cu luneta, iar serviciile speciale trebuie sa inlature orice amenintare de acest fel. Este greu de crezut ca se va ajunge in astfel de situatii, dar este bine ca oamenii sa inteleaga ca pericolul de a fi executati fara somatie este cat se poate de real, daca din teribilism sau inconstienta vor forta masurile de securitate impuse. In afara de aceste aspecte, restrictiile de trafic care vor fi impuse in perioada 1- 4 aprilie sunt mult mai "palpabile".

Restrictii pe bulevarde

Incepand de azi si pana vineri, constantenilor le este recomandat sa evite circulatia cu masinile pe bulevardele Aurel Vlaicu, Alexandru Lapusneanu, 1 Decembrie 1918, 1 Mai, Tomis, I.C. Bratianu, Ferdinand, Mamaia si a strazilor Mircea cel Batran si Primaverii, dar si in zonele Dacia, Tomis 3, Capitol, Icil, Pod Butelii, Far, Tomis 2 si zona Centrala. Soferii care isi opresc, stationeaza sau parcheaza masinile in zonele amintite risca sa ramana fara automobile, acestea urmand sa fie ridicate. In plus, in perioada 1- 4 aprilie se recomanda a se evita deplasarile cu masina pe traseele Constanta - Mihail Kogalniceanu si Constanta - Neptun. Perioada critica este astazi si maine, miercuri, pana la ora 24.00. In acest interval, recomandarile de mai sus devin obligatorii. Stationarile si parcarile din zonele amintite sunt interzise cu desavarsire. Practic, intregul municipiu Constanta este supus unor restrictionari draconice ale traficului rutier, incalcarea acestora urmand a fi platite scump: suspendarea permisului pentru 60 de zile, amenda si achitarea tuturor cheltuielilor legate de ridicare, tractarea si depozitarea masinii, care se pot ridica la cateva zeci de milioane de lei. Trebuie amintit faptul ca astazi si maine toate parcarile situate de-a lungul bulevardelor mentionate trebuie golite. De asemenea, pe 2 aprilie, cu 50 de minute inainte de sosirea coloanei in oras, circulatia pe arterele Constantei va fi complet oprita, cu 25 de minute inainte va fi permisa doar traversarea culoarului, iar cu 15 minute inainte de sosirea coloanei lui Bush va fi interzisa cu desavarsire orice fel de traversare a culoarelor, atat a masinilor cat si a pietonilor. In tot acest interval, singurele masini care vor avea acces pe culoarul de securitate vor fi ambulantele, dar si acestea vor fi insotite obligatoriu de o masina a politiei.