Democratii constanteni nu se grabesc sa-si dezvaluie, oficial, posibilii candidati pentru Primaria municipiului Constanta. "De ce sa facem acest lucru? Prioritatea noastra de acum este sa definitivam un plan viabil de dezvoltare al orasului, pe care sa il prezentam in alegeri, si sa ne selectam, in baza unei competitii in interiorul partidului, oamenii potriviti sa candideze pentru primarie si consiliu", ne-a declarat presedintele Organizatiei Municipale a PD Constanta, deputatul Laurentiu Mironescu. In schimb, la capitolul aderare, deputatul s-a aratat mult mai generos in aprecieri, demonstrand ca stie "cu ce se mananca" intreaga tarasenie, si la modul general, dar si particularizand, mai exact facand referire la situatia municipiului Constanta...
Reporter: Domnule deputat, la ce sa se astepte romanii in 2007 - anul aderarii?
Laurentiu Mironescu: Eu, in ciuda faptului ca tot felul de prooroci politici prevad tot felul de grozavii pentru 2007, nu cred ca lucrurile vor fi drastice. Plonjarea in realitatile europene va fi treptata, dar probabil mai accelerata decat in tarile cuprinse in valul de aderare din 2004. Uniunea a inteles si faptul ca trebuie o evolutie treptata a noastra, abordarea Romaniei si Bulgariei este putin diferita - de exemplu la capitolul absorbtie fonduri, de la doi ani cat a avut la dispozitie Ungaria, noi avem trei ani. Si mai sunt si alte exemple de acest gen.
Rep.: Dar simplii cetateni, ei ce ar trebui sa stie despre acest proces?
L.M.: In ceea ce ne priveste pe noi, ca simpli cetateni, va trebui sa ne modificam treptat mentalitatea, pentru a ne integra in spatiul european. Spre exemplu, toti prestatorii de servicii sunt clasificati in UE, iar noi va trebui sa adoptam cerintele europene. Dar acest lucru nu se va petrece peste noapte. De asemenea, un alt aspect este acela ca de acum inainte ne vom obisnui ca institutiile statului sa lucreze pentru cetateni.

"Norma de spatiu verde la Constanta este de 4,5 ori mai mica decat ar trebui"

Rep.: In privinta Constantei, cum apreciati ca se vor reflecta regulile europene? Care este principalul handicap al orasului de la malul marii?
L.M.: Pe plan local, un oras precum Constanta n-ar exista in comunitatea europeana, pentru ca este periculos pentru locuitorii sai din cauza diminuarii drastice a spatiului verde. Spatiul verde este vital, este vorba despre necesarul de oxigen. Norma de spatiu verde per locuitor nu se respecta la Constanta, proportia fiind, aici, la malul marii, de 4,5 ori mai mica. Se construieste fara noima, constructii validate, din pacate, prin mana Consiliului Local Municipal.
Rep.: Si ce credeti ca este de facut in aceasta situatie? Sau ce nu trebuie sa mai facem?
L.M.: In primul rand, n-ar mai trebui cedate spatii susceptibile a fi spatii verzi. Din punctul de vedere al constructiilor, Constanta ar trebui sa sufere modificari in spatiile aglomerate, chiar daca asta ar insemna sa daramam sau Consiliul Local Municipal sa-si refuze clientii. Pentru intrarea in conformitate cu normele UE, pentru binele constantenilor, este nevoie de alt management al orasului.
Rep.: Dumneavoastra vorbiti acum din prisma unui partid care se pregateste sa propuna, in 2008, un candidat care sa preia conducerea administratiei locale...
L.M.: Da, echipa Partidului Democrat va propune un alt management al orasului, iar in privinta candidatilor vom declansa o competitie in interiorul organizatiei. Avem resurse umane importante si va trebui sa selectam premiantii - ma refer atat la candidatul pentru Primaria municipiului Constanta, cat si pentru cei care vor face parte din Consiliul Local Municipal in 2008.