Proiectul viitorului Cod penal a fost aspru criticat atat de reprezentanti ai procurorilor si judecatorilor, cat si de cei ai societatii civile, la seminarul organizat de Freedom House Romania, in cadrul proiectului "Initiativa pentru o Justitie Curata".

Reprezentanti din mass-media locale s-au reunit, la sfarsitul saptamanii trecute, la Paraul Rece, judetul Brasov, la un seminar organizat de Freedom House Romania, in cadrul proiectului "Initiativa pentru o Justitie Curata", si finantat de CEE Trust. Oficiile de gazda le-a facut Cristina Guseth, directoarea Freedom House Romania. La acest seminar, la care a luat parte si un reprezentant al Gazetei de Sud, s-au aflat printre invitati Daniel Morar, procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Horatiu Baias, procuror DNA, Livia Saplacan, purtatoare de cuvant a DNA, judecatorul Cristian Danilet, vicepresedintele SoJust, Laura Stefan, coordonator anticoruptie in cadrul Societatii Academice Romane (SAR), dar si cunoscutul jurnalist de investigatii transfrontaliere Paul Radu.

Prescriptia scapa coruptia

Una dintre cele mai dezbatute teme abordate in cadrul acestui seminar a fost proiectul noului Cod penal, pe care guvernul vrea sa-l adopte in mare graba, cel tarziu pana pe 15 mai, impreuna cu celelalte trei coduri - de procedura penala, civil si de procedura civila.
Potrivit participantilor la seminar, legiuitorul lasa impresia ca vrea sa sprijine coruptia, micsorand pedepsele pentru dare si luare de mita, respectiv trafic de influenta. Imediata consecinta a micsorarii pedepselor ar fi scaderea termenelor de prescriptie. In cazul pedepselor de pana la cinci ani de inchisoare, cum vor fi cele pentru fapte de coruptie in noul Cod penal, termenul de prescriptie este de maximum sapte ani si jumatate de la data comiterii faptei.
Procurorii DNA apreciaza ca termenul este foarte mic, avand in vedere ritmul extrem de lent in care se judeca in Romania dosarele de coruptie, astfel ca multi corupti ar putea trage de timp in instanta sa scape de sanctiune. "Daca pedeapsa pentru infractiunile de coruptie ar fi cu doar o zi peste cea propusa, de cinci ani de inchisoare, atunci termenul de prescriptie n-ar mai fi de sapte ani si jumatate, ci de 12 ani. Parca e o conspiratie in favoarea coruptilor", a apreciat seful DNA, Daniel Morar.

"Ca furi un leu sau un milion de euro, pedeapsa poate fi la fel"

Adoptarea noului Cod penal ar avea drept consecinta imediata o crestere brusca a numarului infractorilor in libertate. "Parerea mea este ca o prima consecinta va fi cresterea imediata a infractionalitatii. Mai mult, vor fi si eliberari masive din penitenciare ale celor care vor profita de noua lege penala favorabila. Pe de alta parte, reducerea termenelor de prescriptie a executarii pedepsei va face ca multi urmariti general periculosi, condamnati in Romania, sa se intoarca acasa, stiind ca nu mai pot fi inchisi pentru ca faptele lor s-au prescris", a spus procurorul Horatiu Baias, din cadrul Sectiei a II-a a DNA.
Daca va intra in vigoare in actuala forma, noul Cod penal ar putea avea si alte consecinte dezastruoase. "Dupa noul Cod penal nu va mai conta cuantumul pagubei. Ca furi un leu sau un milion de euro, pedeapsa poate fi la fel", a mentionat procurorul Baias. "Unele infractiuni, care genereaza pagube la bugetul de stat, se vor cerceta doar la sesizarea unitatii respective. Drept urmare, directorul isi poate pune subalternii sa faca ilegalitati, spunandu-le apoi: 'Stati linistiti ca n-o sa patiti nimic pentru ca eu n-o sa fac niciodata sesizare impotriva voastra'", a mai spus magistratul DNA.

Nu stii legea, scapi de puscarie

Una dintre cele mai grave greseli intentionate ale legiuitorilor la intocmirea proiectului noului Cod penal o reprezinta trecerea erorii de drept penal in randul cauzelor de neimputabilitate. Practic, orice om poate sustine in fata judecatorului ca nu stia ca fapta pe care a savarsit-o constituie infractiune, putand astfel scapa de sanctiune.
Alt dezastru il reprezinta faptul ca judecatorii primesc dreptul de a renunta la aplicarea pedepsei in cazul celor pe care ii gasesc vinovati. "Si in Italia i se da posibilitatea judecatorului de a renunta la aplicarea pedepsei, insa numai cu conditia ca pedeapsa acordata celui gasit vinovat sa fie de cel mult doi ani de inchisoare. La noi nu exista nici macar aceasta conditie, astfel ca judecatorul poate oricand sa decida ca un infractor e vinovat, apoi sa renunte la aplicarea pedepsei fara nici o opreliste", a explicat Laura Stefan din cadrul SAR. "E foarte probabil ca aceasta prevedere sa fie aplicata la infractionalitatea economico-financiara", si-a exprimat teama procurorul-sef al DNA, Daniel Morar

Atentat la siguranta cetateanului

Procurorul Baias a vorbit si despre modificarile din cadrul reglementarii circumstantelor atenuante si agravante. Din randul circumstantelor atenuante dispare "atitudinea sincera", astfel ca infractorii nu mai au nici un motiv sa fie sinceri si sa-si recunoasca fapta, nemaifiind rasplatiti cu pedepse mai mici pentru sinceritate. Pe de alta parte, din randul circumstantelor agravante, va fi inlaturata "savarsirea faptei in loc public", fiind astfel eliminata principala cale urmata de judecatori pentru acordarea unor sanctiuni mai aspre in cazul multor infractiuni savarsite cu violenta sau contra patrimoniului.
Nu in ultimul rand, s-a prevazut si o cale de scapare pentru "gulerele albe", infractorii cu studii. Judecatorii vor fi obligati sa stabileasca astfel cuantumul pedepsei si in functie de "nivelul de educatie", dand sanctiuni mai mici celor cu studii inalte. Pedepse mai mici vor fi nevoiti insa sa dea si persoanelor cu "situatie familiala dificila", reglementare care va da un nou avant celor care fura si au multi copii, acestia putand scapa ieftin, chiar fara puscarie, indiferent cate furturi vor savarsi.
Magistratul DNA Horatiu Baias a atras atentia si asupra reducerii drastice a pedepsei pentru infractiunea de violare de domiciliu in forma simpla: "Pentru aceasta fapta nu vom mai obtine arestarea preventiva a inculpatului din cauza ca pedeapsa a scazut sub doi ani de inchisoare. Dupa parerea mea, asta reprezinta un atentat la siguranta cetateanului".

"Opriti codurile!"

Percepand adoptarea noilor coduri, in special a celui penal, in actuala forma drept un
dezastru pentru societatea romaneasca, mai multe organizatii nonguvernamentale au initiat campania "Opriti codurile!", care este sprijinita de Transparency International Romania, Societatea Academica Romana (SAR), Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si de Asociatia Patronala a Editorilor Locali (APEL). Initiatorii campaniei nu se opun adoptarii noilor coduri, ci doresc "sa discutam pe marginea lor pentru a gasi cele mai bune reglementari", dupa cum a mentionat Laura Stefan, coordonator anticoruptie in cadrul SAR.