Grupurile parlamentare ale PNL, PD, UDMR si PRM, precum si Ministerul Economiei si Finantelor si societatea civila si-au desemnat, pana la data-limita, 18 iunie, reprezentantii in Consiliul National de Integritate, se arata intr-un memorandum intern al Senatului. Mai putin de jumatate dintre membrii Consiliului National de Integratitate au fost desemnati in termen.

Potrivit Legii ANI, Consiliul National de Integritate este format din cate un membru desemnat de grupurile parlamentare din Senat, plus grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, un reprezentant al Ministerului Justitiei si unul al Ministerului Economiei si Finantelor. De asemenea, in Consiliu mai intra un reprezentant al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, unul al Asociatiei Municipiilor din Romania, un reprezentant al Asociatiei Oraselor din Romania, unul al Asociatiei Comunelor din Romania, un reprezentant al inaltilor functionari publici si un altul al functionarilor publici.
Nu in ultimul rand, isi mai desemneaza cate un reprezentant in Consiliu asociatiile magistratilor si organizatiile societatii civile. Mandatul acestora este de trei ani si poate fi reinnoit o singura data.

Desemnati pana acum

Pana luni, 18 iunie - data-limita prevazuta de OUG 49/2007 pentru desemnarea reprezentantilor -, doar PRM, PNL, PD, UDMR, Ministerul Economiei si Finantelor si societatea civila au inaintat propunerile Biroului Permanent al Senatului.
Grupul parlamentar al PRM l-a desemnat ca reprezentant pe Marian Capota, iar ca supleant, pe Adrian George Roseti, iar PNL l-a desemnat pe Radu Mihai Saptefrati, iar ca supleant, pe Razvan Pop. Democratii l-au nominalizat ca reprezentant pe Marian Zlotea, iar ca supleant, pe Adrian Mocanu. UDMR l-a desemnat pe Stefan Pete ca reprezentant, iar ca supleant, pe Levente Szabo Fekete. Din partea societatii civile a fost nominalizat Adrian Toni Neacsu, iar din partea Ministerului Economiei - Nicu Marcu reprezentant si Dumitru Parvulescu ca supleant. Fostul ministru al Justitiei in Guvernul PSD senatorul Rodica Stanoiu a fost desemnata de grupul parlamentar al PC ca membru titular in Consiliul National de Integritate, iar senatorul Gavrila Vasilescu a fost desemnat supleant.