În plina criza imobiliara, Consi-liul Judetean Dolj a achizitionat doua case boieresti cu pretul unui bloc de apartamente.

Consiliul Judetean Dolj crede ca a dat lovitura pe piata imobiliara. Legislativul judetean a achizitionat doua imobile in Craiova, prin negociere directa cu proprietarii, cu suma de 1.370.000 de euro, cam cat ar costa acum vreo 25 de apartamente, si considera ca a facut o afacere foarte buna cu banii doljenilor.

Achizitie pe fuga

Povestea acestei afaceri imobiliare isi are originea in retrocedarea de anul trecut a imobilului in care isi desfasoara activitatea Scoala de Arta "Cornetti" din Craiova. "Legea il obliga pe proprietar sa tina in chirie Scoala 'Cornetti' inca cinci ani, la o chirie calculata pe o formula clara, avand acum valoarea de 7.200 de lei pe luna. Necesitatea unui nou spatiu pentru aceasta scoala era doar o chestiune de timp, asa ca am inceput sa cautam o casa care sa fie intr-o zona cat mai centrala, sa fie cat mai mare si cat mai ieftina. Consiliul judetean a primit mai multe oferte in acest sens", a spus Dan Mogos, vicepresedintele pe probleme economice al Consiliului Judetean Dolj.
Mogos mentioneaza ca prima idee era achizitionarea actualului imobil in care activeaza Scoala de Arta "Cornetti", dar ultimul pret cerut de noul proprietar, jurnalistul George Sava, era de 1.150.000 de euro, sub care nu mai dorea sa scada nici un cent. În aceste conditii, responsabilii consiliului judetean si-au indreptat atentia catre alte doua case boieresti, situate una langa alta pe strada Jietului din Craiova. Una este casa mostenitorilor familiei Razi, un palat cu 20 de camere si o suprafata utila de circa 600 mp, structurata pe demisol, parter si pod mansardabil, dar cu ceva probleme la acoperis. Cealalta este casa care apartinuse familiei Damianov, mult mai mica si foarte degradata, dar situata alaturi.

"Eu cred ca a fost o afacere foarte buna"

Negociind cu proprietarii, reprezentantii CJ Dolj au batut palma cu acestia pentru 980.000 de euro achitati pe Casa Razi si inca 390.000 de euro platiti pe Casa Damianov, adica un total de 1.370.000 de euro. Cam cat un bloc cu 25 de apartamente cu doua si trei camere, la preturile actuale. Afacerea s-a incheiat in luna decembrie 2008, intr-un moment in care piata imobiliara deja se prabusise.
"Eu cred ca a fost o afacere foarte buna, intrucat am cumparat doua imobile cu mult teren la un pret cu doar 220.000 de euro mai mare fata de cel cerut pe unul singur, dar am rezolvat si cu servitutea de trecere prin curtea acestora catre alt imobil al nostru, unde isi desfasura odinioara activitatea fostul Comisariat Militar", a declarat Dan Mogos.
Potrivit vicepresedintelui CJ Dolj, cele doua imobile vor intra in acest an intr-un amplu proces de amenajare, astfel incat sa poata primi nu doar Scoala de Arta "Cornetti", ci si viitoarea Autoritate Judeteana de Transport, ba chiar si alte institutii din subordinea legislativului judetean. Ramane de vazut cat de buna a fost afacerea incheiata de Consiliului Judetean Dolj si daca aceasta investitie se va dovedi sau nu profitabila.