Modificarea Legii nr. 215 privind administratia publica locala aduce, pe linga o serie de revizuiri privind componenta in CA si AGA respectind algoritmul politic, si sedinte in plen mai dese.

Ultimele modificari ale legii administratiei publice locale aduc noi obligatii alesilor locali. In ceea ce priveste Consiliul Judetului, noile modificari au condus la discutii in ultima sedinta in plen, articolul care l-a facut pe reprezentantul Guvernului in teritoriu sa recomande respectarea legii fiind cel legat de respectarea configuratiei politice de la ultimele alegeri. a€žPersoanele imputernicite sa reprezinte interesele unitatii administrativ-teritoriale in societatile comerciale, regii autonome de interes judetean, asociatii de dezvoltare intercomunitara si alte organisme de cooperare sau parteneriat sint desemnate prin hotarire a Consiliului Judetului, in conditiile legii, respectind configuratia politica dupa alegerile localea€, se arata in noul text al legii, la articolul 104.

Sedinte mai dese

In articolul 106 al noii legi este inserata o noua prevedere. a€žConsiliul judetean se intruneste in sedinta ordinara in fiecare luna la convocarea presedintelui consiliului judeteana€, se arata in textul legii. Pina acum sedintele Consiliului Judetului se tineau o data la doua luni, iar cele extraordinare de fiecare data cind existau probleme de discutat in extrema urgenta. Pentru fiecare sedinta consilierii judeteni primesc o indemnizatie. O data la doua luni, asa cum erau convocate sedintele ordinare, banii ridicati de un consilier judetean, pe luna, erau de pina la aproximativ 500 de lei. Suma include remuneratia pentru sedintele de consiliu in plen la care fiecare consilier ia parte si banii pentru sedintele de comisie. In contextul noilor prevederi, prin care consilierii judeteni sint asteptati la sedintele in plen in fiecare luna, indemnizatiile alesilor locali vor creste si ele, nu cu mult, dar pe masura activitatii lor. Legea prevede si ca prezenta consilierilor judeteni la sedintele in plen este obligatorie, iar in situatia in care un consilier judetean absenteaza de doua ori consecutiv, fara motive temeinice, el poate fi sanctionat in conditiile regulamentului de organizare si functionare a consiliului.