Consiliul National al Partidului Conservator a decis ieri sa ceara premierului Calin Popescu-Tariceanu sa se prezinte, pana la 12 martie, in Parlament, cu un guvern restructurat, compus exclusiv din membri ai PNL, acest guvern urmand sa primeasca sustinerea prin vot a parlamentarilor PC. In caz contrar, PC va initia o motiune de cenzura impotriva Guvernului PD, PNL si UDMR.

Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat ca formatiunea pe care o conduce va asteapta pana la 12 martie ca premierul Calin Popescu-Tariceanu sa vina cu un guvern monocolor, minoritar, liberal. In caz contrar, din 13 martie, conservatorii vor initia consultari cu partidele de opozitie pentru depunerea unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului.
Voiculescu a propus ieri Consiliului National al partidului sa adopte o rezolutie in acest sens. El a precizat ca in prezent Cabinetul Tariceanu este un esec si premierul trebuie sa inteleaga ca Alianta D.A. nu mai exista, iar orice incercare de revigorare a ei este esuata. "Va propun sa punem piciorul in prag si sa facem o rezolutie potrivit careia asteptam pana la 12 martie propunerea premierului Tariceanu pentru un guvern monocolor, minoritar, liberal", a spus Voiculescu.

Voiculescu vrea republica parlamentara

Totodata, PC solicita modificarea Constitutiei in sensul schimbarii formei de guvernamant a Romaniei prin trecerea la sistemul republica parlamentara. In rezolutie se precizeaza ca PC va initia de acum consultari cu toate partidele pentru asigurarea majoritatii necesare modificarii Constitutiei in sensul trecerii Romaniei la sistemul republicii parlamentare. PC cere astfel infiintarea sau reactivarea comisiei pentru modificarea Constitutiei, considerand ca actualul cadru constitutional care reglementeaza relatia dintre puterile statului si presedintele Romaniei este "insuficient definit si lasa loc la interpretari".

"Traian Pinocchio"

Voiculescu a mai declarat ca nu-i place Traian Basescu si nu-l doreste ca presedinte, precizand ca PC va continua demersurile de suspendare a sefului statului din functie.
"Nu am nimic personal cu Traian Basescu, dar am cu felul lui de a fi - felul politicianului fals. (...) Nu am nimic cu Traian Basescu, am cu profitorii. Urasc profitorii si PC uraste profitorii. Eu si presedintele Romaniei am trait in comunism, dar intre noi doi exista o diferenta: eu am creat valoare, el doar paguba", a spus Voiculescu. "Incepand de astazi, pentru mine, Traian Basescu va fi numit Traian Pinocchio", a mai spus Voiculescu.

PSD: Solutia nu e sa impui PNL sa preia puterea

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a aratat ca PC poate initia o motiune de cenzura, dar nu o poate depune in Parlament, pentru ca nu detine un sfert din numarul parlamentarilor.
"Noi nu credem neaparat ca un guvern monocolor este o solutie, desi nu negam si aceasta posibilitate. Inclusiv PNL trebuie sa se pronunte, nu cred ca poate fi somat de catre un alt partid sa guverneze singur. Noi nu credem ca decizia drastica de a impune unuia dintre partide - preia puterea dumneata si vezi ce faci cu ea - este solutia", a explicat Duvaz.