In ciuda intelegerilor de luni din cadrul Coalitiei, conservatorii nu renunta usor la optiunile lor privind Statutul minoritatilor. Ieri, ei au mai dat o lovitura, refuzand sa participe la sedinta Comitetului Ordinii de Zi a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.
Comitetul Ordinii de Zi a Biroului Permanent (BP) al Camerei a decis ieri ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale sa fie dezbatut in procedura comuna, nu de urgenta, asa cum propusese Guvernul.
Deputatul UDMR, Hunor Kelemen, a declarat in acest sens ca propunerea Executivului a cazut din cauza reprezentantilor PC care au parasit sala de sedinta in momentul in care au inceput discutiile pe acest subiect. „Cine tradeaza o data, tradeaza si a doua oara, asta s-a intamplat“, a explicat Kelemen. El a precizat ca proiectul va merge la „Comisia juridica si Comisia drepturilor omului pentru raportul in fond si pentru avize la comisiile de cultura, invatamant, administratie“. Deputatul UDMR, a adaugat ca BP a hotarat ca Legea minoritatilor va intra in dezbaterea plenului in 45 de zile, deoarece PRM a propus acest termen pentru depunerea raportului. „Eu am propus 20 de zile si propunerea PRM a fost votata iarasi din cauza ca a lipsit PC“, a subliniat Kelemen.
Conservatorul Adrian Mihei a afirmat ca a parasit sedinta pentru ca a primit un telefon de la presedintele partidului Dan Voiculescu, care i-a spus ca il asteapta la cabinet. „Nu puteam sa-l refuz. Eu nu stiu ce-a fost cu majoritatea“, a explicat el. Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat, referitor la problema Legii minoritatilor, ca a fost o dezbatere destul de incinsa, un vot al ratiunii, prin respingerea propunerii Guvernului. El a spus ca „ce este bun in materie de minoritati pentru Europa este bun si pentru Romania. De aceea, trebuie sa vedem cu atentie standardele europene, sa nu exageram, sa nu fim mai catolici decat Papa“.

UDMR are rabdare

In aceste conditii, intelegerea de luni seara din cadrul Coalitiei pare sa fi cazut. Conservatorii vor ca prevederile privind zonele in care romanii sunt minoritari sa fie cuprinse si in Statut, nu doar in Legea administratiei locale. „Se va modifica legea de asa maniera incat in localitatile unde exista o minoritate de romani, ei sa fie reprezentati in structurile locale. A ramas sa stabilim doar procentul. Acesta va fi probabil de 1% sau de 2% din total voturi exprimate. Legea se va referi la romani si la cele 18 minoritati din Constitutie“, a declarat Dan Voiculescu, presedintele PC.
Cu toate acestea, presedintele UDMR, Markó Béla (foto), sustine ca liderii din Coalitie au intelegerea „clara si ferma“ de a adopta Statutul minoritatilor in forma propusa de Guvern, iar UDMR poate astepta acest moment chiar si jumatate de an. „Retorica, iesirea incalificabila a presedintelui PC mi-a amintit de inceputul anilor ’90. Parca ce s-a intamplat in Senat a fost o atentionare ca lucrurile nu sunt ireversibile“, a declarat Markó Béla in legatura cu votul negativ la Statut dat luni de partenerii de Coalitie din Senat.