Provocarea lansata de ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, liberalul Bogdan Olteanu, care a anuntat ca fuziunea intre PNL si PC ar fi de bun augur, nu a prins la conservatori, care exclud categoric aceasta varianta.

Ministrul liberal Bogdan Olteanu (foto) a declarat ca, in opinia sa, o fuziune intre PNL si PC „ar fi de bun augur“ pentru simplificarea vietii politice romanesti. Olteanu a argumentat ca PC se indreapta catre liberalism, s-a afiliat structurilor liberale europene si crede ca exista semnale si din partea reprezentantilor PC ca incep sa ia in serios ideea unei posibile fuziuni cu PNL. Mai mult, in protocolul de alianta cu PD este prevazut faptul ca fiecare partid poate decide sa fuzioneze sau sa absoarba o alta formatiune politica. „Deocamdata este vorba doar de parerea mea personala, nu exista un proces demarat, nu exista nici macar o decizie in cadrul PNL ca dorim sa facem acest lucru, dar eu sunt unul care sustin ca este bine sa facem asta“, a precizat Bogdan Olteanu. Ministrul si-a motivat parerea prin argumentul ca o fuziune cu PC ar contribui la o mai eficienta functionare a Coalitiei, mai simpla cu trei partide decat cu patru, si „la o simplificare a esichierului politic romanesc“, lucru dorit si de electorat.

Conservatorii se opun

„In cadrul PC, nu s-a pus si nu se pune problema unei discutii vizand fuziunea cu un alt partid politic. Nu exista nici un proiect in acest sens, la fel cum nu exista nici un curent in partid care sa se pronunte pentru o astfel de varianta“, a declarat ieri purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca. El a explicat ca este posibila o colaborare sau un sprijin punctual al PC pentru partidele alaturi de care formeaza Coalitia de guver-nare, dar in nici un caz nu se poate vorbi de „absorbtia“ PC de catre o alta formatiune.
Potrivit lui Ciuca, prioritatea conservatorilor se refera la intarirea filialelor, astfel incat, pana la sfarsitul anului, PC sa depaseasca pragul de 5% in intentiile de vot ale electoratului.
Bogdan Ciuca a mai precizat ca „stabilizarea“ pe zona de centru dreapta a scenei politice si depasirea unor „oscilatii“ va face ca in teritoriu PC sa se dezvolte mai usor si sa beneficieze de o sustinere mai consistenta.