Conservatorii ii cer presedintelui Traian Basescu sa explice public ce a vrut sa spuna, dupa formarea Guvernului, prin sintagma a€žsolutia imorala PURa€œ. Pe de alta parte, conservatorii isi mentin conditiile pentru a-si da votul la Statutul minoritatilor.

Presedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, a anuntat ieri ca cere presedintelui Traian Basescu sa clarifice la ce s-a referit atunci cand a folosit sintagma a€žsolutie imoralaa€œ, intr-o declaratie facuta dupa intrarea PUR la guvernare.
a€žAtunci nu a fost foarte clar daca formarea Guvernului era imorala, in sensul ca Alianta a luat la guvernare un partid care a avut o campanie electorala total separata, sau PUR este imorala€œ, a declarat Voiculescu. Liderul PC a mentionat ca, in particular, seful statului i-a dat aceasta explicatie, dar ca doreste ca Basescu sa faca acest lucru si public. Din discutiile pe care el le-a avut cu presedintele Basescu a rezultat ca acesta s-a referit la solutia de formare a Guvernului ca fiind imorala. a€žAdica imoral e si PNL, si PD, si PUR. Noi asta am vrea sa declare domnul presedinte, daca s-a referit la solutie sau la PURa€œ, a spus liderul conservatorilor.
Voiculescu a spus ca, daca presedintele nu va face publica pozitia pe aceasta tema, a€žinseamna ca nu e barbat politica€œ. çn opinia sa, un barbat politic trebuie sa aiba curajul sa explice opiniei publice exact ce a gandit atunci cand a vorbit despre a€žsolutie imoralaa€œ.

Vot conditionatla Statutul minoritatilor

Conservatorii se mentin pe pozitii in ceea ce priveste Statutul minoritatilor. Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC, a declarat, referitor la acuzatiile de tradare de la sedinta de miercuri a Biroului Permanent al Camerei, ca deputatii PC nu stiau ca Legea Minoritatilor Nationale va intra pe ordinea de zi. La randul sau, presedintele PC, Dan Voiculescu, a subliniat ca a€žpartidele din Coalitie nu au cunoscut subiectul, nici PNL, nici PD, nici macar UDMR. La intalnirea de luni a Coalitiei nu s-a discutat faptul ca dorim sa intram intr-o procedura de urgentaa€œ. a€žNimeni nu a stiuta€œ, a explicat Voiculescu.
Totodata, Ciuca a spus ca la intalnirea de ieri a liderilor Coalitiei s-a decis sa se solicite Guvernului a€žsa studieze daca Legea privind Statutul minoritatilor se incadreaza in acea categorie de legi care pot beneficia de procedura de urgenta, cele care vizeaza integrareaa€œ. El a mai adaugat ca parlamentarii conservatori nu vor vota Legea Minoritatilor a€ždaca, inainte sau in paralel cu aceasta initiativa, nu va fi votata si sustinuta de intreaga Alianta initiativa PC, care vizeaza drepturile romanilor din Transilvania de a fi reprezentati in structurile administratiei localea€œ. Potrivit lui Ciuca, indiferent de jocurile si de presiunile politice care vor exista, PC are anumite subiecte pentru care nu negociaza, unul dintre acestea fiind cel care vizeaza minoritatea romana din Transilvania, care, in opinia conservatorilor, trebuie sa fie reprezentata in structurile administratiei publice locale.