Cotidianul informeaza: USL a intrat oficial in greva parlamentara

Senatul Romaniei, aproape paralizat

In premiera in Romania, Opozitia a declarat oficial greva parlamentara. O situatie similara s-a mai inregistrat de-a lungul timpului in SUA.
Grupurile parlamentare ale USL (senatorii si deputatii PSD, PNL si PC) au adoptat cu larga majoritate de voturi decizia de a intra in greva parlamentara. Au existat doar doua abtineri, doi deputati PSD, care au solicitat sa se aplice situatia extrema, a demisiilor din Parlament.
Indeminizatiile de senator si de deputat ("salariul" parlamentarilor) ale celor aflati in greva vor fi donate unor asociatii sau fundatii de caritate.
Senatorii si deputatii PNL, PSD si PC nu vor participa la lucrarile plenurilor si nici la lucrarile comisiilor. In cadrul grupurilor parlamentare urmeaza sa se decida o prezenta minima (unul sau doi parlamentari din USL) la lucrarile plenului si ale comisiilor, pentru a monitoriza parlamentarii Puterii si pentru a semnala eventualele fraude la vot.

Update 1: Scriptic, Puterea nu mai are majoritate in Senat

Senatorul PDL de Constanta, Mircea Banias, si-a anuntat demisia din partid. Eforturile lui Vasile Blaga de a-l convinge sa se razgandeasca au esuat.
In urma acestei demisii, Puterea nu mai are - cel putin din punct de vedere scriptic - majoritatea necesara pentru a trece legile organice.
In acest moment, Puterea se bazeaza pe 46 de senatori PDL, 8 senatori UDMR si 14 senatori UNPR, in total 68. Pentru o lege organica sunt necesare 69 de voturi. Totusi, senatorul Iulian Urban (demisionat din PDL - cel care i-a facut "viermi" pe protestatatrii din Piata Universitatii) a anuntat ca va vota alaturi de Putere. Nu se stie cum va vota Banias. In Senat exista un mandat al UDMR vacant, prin numirea fostului lider de grup intr-o functie la o alta institutie a statului.

Update 2: Adriana Saftoiu a demisionat din Camera, citandu-l pe deputatul Emil Boc

Asa cum a anuntat anterior, deputatul PNL, Adriana Saftoiu a demisionat din Camera. Intr-un discurs stralucitor, unul dintre cele mai bune din ultimii ani, care a durat 7 minute, Adriana Saftoiu a facut o radiografie completa a ce inseamna acum Parlamentul, si dezamagirile pe care institutia si modul de actiune ale celor de la Putere le-au produs electoratului. In cadrul discursului, Adriana Saftoiu a dat si un citat din deputatul Emil Boc: Declaratia mea politica se intituleaza: Subminarea rolului Parlamentului si derapajul spre dictatura Executivului". Potrivit Constitutiei, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii si organul suprem legislativ al poporului roman. Acest text constitutional a devenit o norma de recomandare pentru Guvernul Adrian Nastase. In acest moment, asistam la o sfidare fara precedent a rolului Legislativului, ca factor de control si legiferare in Romania.
Argumente:
1) Practica generalizata a ordonantelor de urgenta reprezinta, poate, cea mai importanta modalitate de compromitere a functiei legislative a Parlamentului. In 2 ani, au fost emise 416 ordonante de urgenta, adica 416 legi, care ar fi trebuit sa fie dezbatute aici, in Parlamentul Romaniei, au fost, practic, adoptate de Guvernul Adrian Nastase.
2) Sustragerea de la dezbaterea parlamentara a celor mai importante legi care afecteaza viata publica si viata cetatenilor, in general (Declaratie politica din 4 martie 2003 - Emil Boc, deputat PD).
Adriana Saftoiu - ea ramane membru al PNL - a condamnat schimbarea de pozitie a actualului premier, mentionand ca atunci cand se ajunge la Putere, principiile promovate in opozitie nu mai sunt valabile. Saftoiu si-a exprimat dezamagirea ca Parlamentul Romaniei a functionat pe principiul "tot ce vine de la Putere este bun, tot ce vine de la Opozitie, este rau".

Update 3: 7 comisii la Senat nu pot functiona

Din 16 comisii permanente, la Senat, 7 vor fi in stare de nefunctionabilitate pe durata grevei parlamentare a senatorilor USL. Aceasta pentru ca majoritatea in respectivele comisii este detinuta de senatorii PNL si PSD. Nu este vorba doar de votarea rapoartelor ci si de desfasurarea sedintelor, pentru ca nu mai exista nici cvorumul de lucru.
Comisia juridica: 6 (USL) - 5 (Putere); presedinte PSD
Comisia buget-finante: 7 (USL) - 4 (Putere) : presedinte PDL
Comisia economica: 6 (USL) - 5 (Putere): presedinte PNL
Comisia de politica externa: 6 (USL) - 5 (Putere): presedinte PSD
Comisia de aparare: 6 (USL) - 5 (Putere): presedinte PNL
Comisia pentru munca: 6 (USL) - 5 (Putere): presedinte PDL
Comisia pentru cultura: 6 (USL) - 5 (Putere): presedinte PSD

Update 4: USL va vota tot ce tine de obligatiile externe ale Romaniei

Liderii USL au anuntat in plenul de miercuri ca senatorii si deputatii PNL, PSD si PC, desi se afla in greva parlamentara, se vor prezenta la sedintele de comisii sau plen in care ar urma sa se voteze tratate internationale sau legi privind obligatiile internationale ale Romaniei.
Seful social-democratilor, Victor Ponta, a facut pe aceasta tema o serie de precizari: "Guvernul Romaniei, cel actual sau cel viitor, trebuie sa semneze tratate numai dupa ce le prezinta publicului, nu asa cum s-a intamplat cu ACTA, care se refera la viata a milioane de romani care folosesc internetul. Tratatul pentru stabilitate a fost prezentat alaltaieri la Bruxelles, trebuie sa ni-l prezinte Guvernul Romaniei, sa vedem ce inseamna pentru romani. Eu stiu foarte clar ca prevederile acestui tratat se aplica dupa ce intram in zona euro, deci dupa 2015, dar vreau, de principiu, ca orice tratat semnam sa-l prezentam oamenilor, dupa care il semnam, ratificam si facem toate modificarile necesare legislative si daca va fi cazul constitutionale".
Pe parcursul grevei parlamentare, cu exceptia sedintelor in care se vor dezbate si vota tratate internationale, deputatii si senatorii USL nu vor participa la plenuri si sedintele comisiilor de specialitate. Ei se vor afla insa in cladirea Parlamentului, vor participa la sedinte de grup parlamentar, la lucrarile comisiilor lor interne pe diferite specialitati si, probabil vor remite si initiative legislative. Conform co-liderilor USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, in cazul in care reprezentantii Puterii vor accepta negocieri privind un acord comun pentru declansarea procedurilor obligatorii pentru alegerile anticipate, "USL va participa la aceste negocieri". In zilele cu activitate in teritoriu, senatorii si deputatii USL isi vor desfasura activitatile obisnuite in circumscriptiile lor electorale.

Update 5: Premierul Emil Boc, chemat de urgenta la Senat

La Senat, imediat dupa votarea Biroului Permanent, senatorii Opozitiei s-au retras de la lucrari. Ramasi singuri in plen, senatorii PDL, UNPR si UDMR au continuat lucrarile, pana ce un vicelider al PSD, lasat special pentru a supraveghea corectitudinea sedintei, a cerut apel nominal. S-a constatat ca in plen erau prezenti doar 63 de senatori, drept urmare, neexistand cvorum, sedinta s-a suspendat.
Imediat liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a convocat o sedinta extraordinara de grup parlamentar, iar presedintele Senatului, Vasile Blaga, a solicitat expres prezenta premierului Emil Boc.

Update 6: Pierderi egale in ambele tabere la Camera

In Camera Deputatilor, in afara de demisia din functia de deputat a Adrianei Saftoiu, s-au mai inregistrat trei evenimente: deputatul PNL Nicolae Jolta a trecut la PDL, deputatul UNPR Ilie Morega a plecat din UNPR (si-a motivat decizia prin dezacordul privind politica guvernamentala a PDL si UNPR), iar deputata Aura Vasile, careia pe 20 decembrie i s-a inregistrat cererea de aderare la UNPR, a inregistrat o noua cerere de reintoarcere in PSD.
In prezent in Camera Deputatilor sunt 5 mandate vacante, cvorumul pentru votarea legilor organice fiind de 166 voturi. Raportul de forte intre cele doua tabere este urmatorul: Putere (PDL, UNPR, UDMR, minoritati) - 175 voturi; Opozitie (PSD, PNL, PC) - 148 voturi; 6 deputati sunt declarati independenti si, de regula, 4 voteaza cu Opozitia.
La Camera Deputatilor, doua comisii sunt in stare de nefunctionare:
Comisia pentru administratie publica: 14 (USL) - 14 (Putere): presedinte - PDL
Comisia pentru munca,protectie sociala: 13 (USL) -13 (Putere): presedinte - PNL
La comisiile pentru sanatate si de politica externa, Puterea are majoritate, dar daca un singur deputat din Coalitie lipseste, se pierde cvorumul.

Update 7: 8 demisii din PDL blocate de Blaga. Senatorii PDL au cerut demisia lui Boc

Scandal monstru in sedinta extraordinara a grupului PDL de la Senat, intrunit dupa suspendarea din lipsa de cvorum a plenului. Desi a fost solicitata expres venirea premierului Emil Boc, acesta nu a catadixit sa vina sa discute cu senatorii. Conform unei surse participante la sedinta, 8 senatori PDL au intentionat sa-si dea demisia din partid. Cei 8 erau total nemultumiti de faptul ca premierul Emil Boc i-a lasat in "offside" in fata Opozitiei. Totodata, "rebelii" au reclamat faptul ca Senatul nu va mai putea lucra deloc, din cauza ca ministri nu prea vin la sedintele de plen. Conform sursei noastre, Vasile Blaga a reusit sa ii determine pe cei 8 sa nu demisioneze, dar acestia au cerut capul premierului Boc si a 4 ministri. In zilele urmatoare urmeaza ca senatorii si deputatii PDL sa participe la o sedinta la care sa fie prezenta intreaga conducere a partidului.

Rectificare

Tinand cont ca s-a oficializat si demisia din Senat a lui Mircea Cinteza (fostul senator PDL a optat pentru o functie la Colegiul medicilor), cvorumul de vot la Senat este de 68.
La ora actuala raportul dintre cele doua tabere este urmatorul: Putere (PDL, UDMR, UNPR) - 67 de voturi; Opozitie (PNL, PSD, PC) - 66 de voturi. Sunt inregistrati doi independenti, Iulian Urban (ex PDL), care a anuntat ca voteaza cu Puterea si Mircea Geoana (ex PSD) care a anuntat ca voteaza proiectele Opozitiei.