Nucleul varstnic din PSD a dat inapoi si a acceptat vechimi mai mici pentru ocuparea functiilor de conducere din partid. Deocamdata, functia de presedinte executiv, vizata de Nastase, a ramas inca in seturile de propuneri pentru modificarea statutului.
Membrii Delegatiei Permanente a PSD au contabilizat ieri, pentru ultima oara inainte de sedinta Biroului Executiv Central si in absenta lui Ion Iliescu, propunerile de modificare a statutului.
Valer Dorneanu, vicepresedinte al PSD, a declarat ca variantele de modificare ale statutului vor fi analizate in cadrului Biroului Executiv Central, dar ca ele “nu vor fi batute in cuie“ decat la congres, cand se va adopta una sau alta dintre ele.
La nivelul structurilor de conducere ale partidului, exista varianta ca organismele nationale de conducere sa fie reprezentate, in ordine, de Congres, Consiliu National, Comitet Executiv National, Birou Executiv National (inlocuit in alta varianta de un Colegiu National).
Toate acestea ar urma sa fie alese din doi in doi ani, si nu o data la patru ani. In ceea ce priveste functiile de conducere, Titus Corlatean, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat ca varianta principala este cea cu presedinte, presedinte executiv si secretar general. Pentru ele se vor face alegeri la congres, existand propunerea ca si vicepresedintii sa fie alesi tot atunci. Mircea Geoana a precizat ca, potrivit propunerilor prezentate, ar fi vorba de sapte astfel de posturi. “Vom vedea daca e nevoie sa fie mai multi, mai putini, ce rol vor avea ei, cum vor fi alesi“, a spus Geoana.
Faptul ca functia de presedinte executiv, pe care o vizeaza Nastase, este inca luata in calcul a fost confirmat ieri si de Geoana. “In documentele prezentate astazi, aceasta functie exista. Vom vedea miercuri, la BExC, daca vor exista contrapropuneri“, a declarat Geoana.

Vechime mai mica

Alte modificari la statut vor viza modul in care vor fi alesi pe aceste functii la toate nivelurile si vechimea necesara pentru a putea candida la vreuna dintre ele. Dorneanu a dat de inteles ca s-a renuntat la formula in care functiile la nivel central sa fie ocupate de cei cu o vechime de 10 ani. Pentru functiile locale de partid va fi nevoie de o vechime cuprinsa intre 6 luni si 1 an, pentru cele judetene - de pana la 2 ani, iar pentru cele centrale - 3-4 ani. Victor Ponta, liderul TSD, a cerut Delegatiei Permanente, in scris, ca pentru membrii de partid sub 35 de ani vechimea pentru ocuparea oricarei functii sa fie redusa la jumatate.

Geoana nu renunta

Mircea Geoana nu renunta sa-si depuna candidatura pentru a ocupa un post in conducerea centrala a PSD, fie el chiar si cel de presedinte. El a afirmat ieri ca se afla in “consultare intensa“ cu foarte multi colegi din partid pentru a se vedea daca exista suficient de multa sustinere pentru aceasta candidatura. “Nu avem nici un fel de ezitare in a avea o candidatura“, a declarat Geoana, precizand totodata ca este vorba de un lucru foarte serios, care trebuie cumpanit cu multa atentie.

FOTO: Dorneanu a declarat ca pana la congres nimic nu ramane batut in cuie