Lucrarile Congresului National al Partidului Social Democrat au adunat in Sala Palatului din Bucuresti inreaga suflare reprezentativa a celui mai important partid de opozitie din Romana

Liderii nationali ai PSD s-au adunat, ieri, la Bucuresti pentru a-si alege noua conducere pentru urmatorii doi ani. Dupa o serie de tururi de forta prin toate judetele tarii, Adrian Nastase si Ion Iliescu au urcat impreuna la prezidiul Congresului, de unde au adresat mesaje de unitate si sustinere a ideilor PSD. Lucrarile Congresului au fost deschise de Adrian Nastase, care a supus votului componenta prezidiului, dupa care a dat citire raportului de activitate al partidului pe ultimii patru ani. Discursul sau s-a desfasurat pe durata a aproximativ o ora si jumatate, timp in care majoritatea delegetilor din tara au parasit usor-usor sala, si a fost precedat de un moment care a stirnit hohote de ris din partea asistentei. "Dau cuvintul tovarasului (...) domnului Adrian Nastase. In Internationala Socialista acest cuvint este inca folosit”, a precizat Ion Iliescu. A urmat discursul, mult mai scurt, al fostului presedinte al tarii, Ion Iliescu. Daca Adrian Nastase s-a axat mai mult pe trecerea in revista a celor realizate in cei patru ani de guvernare, Ion Iliescu a explicat de ce a acceptat sa candideze la functia de presedinte al PSD. "Nu am acceptat doar pentru ca am fost invitat sa fac acest lucru la Congresul Extraordinar din vara anului trecut, ci mai als pentru ca am o datorie morala fata de partidul al carui membru fondator am fost”, a adaugat Ion Iliescu. Facind o scurta rediografie a partidului, asa cum l-a gasit dupa patru ani petrecuti la Cotroceni, Ion Iliescu a precizat ca "nu titlurile si functiile dau valoare oamenilor, ci calitatile morale ale fiecaruia si astfel de oameni trebuie sa pregatim noi, mai ales din rindul tinerilor. Sa lasam faptele sa vorbeasca pentru noi”, si-a incheiat discursul Ion Iliescu.


Primul vot

Prima etapa a Congresului in care s-a votat a fost cea legata de modificarea Statutului PSD. Antonie Iorgovan a avut o scurta interventie privind un punct din Statut, dar cu toate acestea modficarile au fost votate in unanimitate asa cum au fost propuse de cei prezenti in prezidiul Congresului. Si delegatia de la Galati a votat pentru aceste noi modificari, printre cei prezenti la Congres numarindu-se presedintele Organizatiei Judetene a PSD, Dan Nica, presedintele Organizatiei Municipale, Dumitru Nicolae, demnitari galateni ai partidului, precum si vicepresedintii celor doua organizatii.


Ion Iliescu, cel mandatat sa conduca lucrarile Congresului, a anuntat la un moment dat, dupa ce pe ecranele ampalsate pe scena au fost proiectate mesajele celor mai importanti lideri politici internationali, ca pentru partea de discursuri erau inscrise aproximativ 100 de persoane.

Senatorul Corina Cretu, fostul purtator de cuvint al Presedintiei Romaniei, a renuntat la discursul scris dinainte si a preferat sa citeasca insemnarile facute in sala. "Am renuntat la discursul pregatit dinainte cind am aflat ca astazi dimineata inca se mai negociau noi structuri de conducere si de inlocuire a celor doi oameni din fruntea PSD, Ion Iliescu si Adrian Nastase. O functie se poate obtine intr-o noapte in urma unor negocieri, dar increderea unei tari este mai greu de obtinut”, a adaugat Corina Cretu. Aceasta a cerut celor prezenti la Congresul National al PSD sa fie uniti si sa sustina demersurile liderilor politici ai partidului.

O paralela intre situatia PSD din 1996 si 2004 a fost facuta de fostul deputat Stefan Cazimir, paralela incheiata intr-o nota umoristica aparte. "Si in 1996 si in 2004 Ion Iliescu nu s-a aflat in fruntea partidului. Si in 1996 si in 2004 eu nu m-am aflat pe liste la alegeri. Si in 1996 si in 2004 partidul a iesit de la guvernare”, a adaugat Stefan Cazimir. Facind referire la actuala guvernare, el a incheiat in nota sa binecunoscuta: "Aliantei D.A. ii vom spune in scurt timp astfel: Alianta doua puncte, a sperantelor defuncte”.


Atmosfera tipca unor negocieri politice intense se putea observa inca de la inceperea lucrarilor Congresului. Grupurile de delegati sositi din intreaga tara erau asezate in functie de interesele lor comune. Discutii s-au purtat pe holurile Salii Palatului chiar si in timpul discursurilor. Miron Mitrea, Marian Oprisan, Mircea Geoana, Sorin Oprescu puteau fi vazuti mai tot timpul purtind discutii cu diversi alti delegati, asta in timpul in care nu acordau interviuri televiziunilor care si-au desfapurat intreg arsenalul tehnic in Sala Palatului. Din discutiie de culise, un singur lucru comun lui Ion Iliescu si lui Adrian Nastase isi facea aparitia din ce in ce mai mult. Este vorba despre sustinerea Ecaterinei Andronescu pentru pozitia de decretar general al partidului. In pauza luata dupa discursul lui Stefan Cazimir, Ion Iliescu apurtat o indelungata discutie, chiar pe scena Salii Palatului, cu Miron Mitrea, apoi, in intreaga sala s-au putut evidentia grupuri care negociau si isi exprimau pozitiile vizavi de conducerea partidului.

Trebuie spus ca pentru functia de vicepresedinte au fost propusi si doi reprezentanti ai Galatiului, respectiv presedintele Organizatiei Judetene a PSD, Dan Nica, si fostul deputat Maria Lazar.