Prima dezbatere publica intre candidatii la alegerile prezidentiale Traian Basescu si Crin Antonescu a avut loc, sambata dupa-amiaza, la Cluj-Napoca, fiind moderata de jurnalistul clujean Mihnea Maruta, primul care a raspuns intrebarilor acestuia fiind candidatul liberal.
Jurnalistul a deschis dezbaterea precizand ca la aceasta au fost invitati cei trei candidati cu cele mai mari sanse - Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu - insa, din motive obiective, Mircea Geoana nu a putut sa anuleze programul intalnirilor in teritoriu pe care il avea si nu a dat curs invitatiei facute pe ultima suta de metri.
Mihnea Maruta le-a prezentat participantilor la dezbatere regulamentul intalnirii, iar primul care a raspuns intrebarilor acestuia a fost Crin Antonescu, fiind ales in ordine alfabetica.
Mentionam ca Traian Basescu a coborat stacheta in mod mizerabil, prin abordarea unei drame de familie a lui Crin Antonescu, invinovatindu-l de moartea primei sale sotii, care nu a mai suportat suferinta unei boli nemiloase - cancer - si s-a sinucis. Basescu a spus ca el este deosebit de Antonescu: "Un barbat, caruia nu i s-a intamplat nici un incident dramatic, in care sa-si lase sotia singura sa ajunga in situatii dificile".
Reproducem cateva dintre schimburile de replici.
________________________________________
Crin Antonescu: Cati tineri aveti angajati la Administratia Prezidentiala?
Traian Basescu: Cel putin 20. N-am acceptat niciodata ce s-a facut atunci cand a fost adus tanarul Orasanu, prezentat consilier al primului-ministru, a devenit director la AVAS, iar in spatele lui sa se intample ce s-a intamplat. Probabil nu va spune nimic.
Crin Antonescu: Ba imi spune, cum sa nu? E un domn presedinte al Consiliului National dintr-un unui partid cu care v-ati aliat, eu inca nu.
Traian Basescu: Este mult mai cinstit acela care face o alianta transparenta decat unul care sta doi ani sub papucul lui Hrebenciuc.
Crin Antonescu: Problema este ca eu nu sunt nici intr-o situatie, nici in cealalta.
Traian Basescu: Nu, sunteti sub controlul lui Patriciu, e altceva.
Crn Antonescu: Cu dumneavoastra, domnule Basescu, dumneavostra si domnul Iliescu. Dumneavoastra si Ion Iliescu ati fost colegi de doua partide. Ma rog, v-a fost mai sef. Cu domnul Voiculescu, cu domnul Iliescu, cu domnul Hrebenciuc, cu domnul Geoana, cu domnul Vanghelie ati fost aliati. Eu inca nu. Cine a facut coalitia de la Grivco? Dumneavoastra, din cand in cand, cand ati avut nevoie. In guvernul lui Iliescu, dupa mineriada, nu am fost eu.
Traian Basescu: Pot fi de acord cu aceasta abordare, desi nu are miez de realitate. Dar nu toti trebuie sa avem responsabilitatea corectitudinii intr-o campanie. Sunteti mai vechi in politica decat mine. Eu nu am fost in partid cu Ion Iliescu
Crin Antonescu: Ei cum sa nu?!
Traian Basescu: In FSN.
Crin Antonescu: In Partidul Comunist vorbesc. Nu e un partid care sa fie uitat.
________________________________________
Traian Basescu: Stiu ca sunteti cadru didactic de meserie fiind foarte mult timp bibliotecar.
Crin Antonescu: Nu am fost niciodata bibliotecar, domnule Basescu. Mapa, de data asta, v-au gresit-o, mapa mea.
________________________________________
Traian Basescu: Aveti de la mine o bila alba, pentru ca ati participat la dezbatere, tinand cont ca presedintele in functie are un program incarcat. Pentru ca ati venit, nu va pun nicio intrebare.
Crin Antonescu: Ati spus ca daca nu mai iesiti presedinte, plecati pe mare.
Traian Basescu: Da, pentru ca asta e meseria mea.
Crin Antonescu: Dar cu ce flota?
Traian Basescu: Nu ma asteptam sa aveti o asemenea abordare securista cum au fost cele de dupa Revolutie cand se spunea ca am furat flota. Trebuie sa dau o explicatie. Nu exista niciun document semnat de Basescu, in care sa se fi aprobat vanzarea unei singure nave. Nu exista. Afirmatia asta o fac la sfarsitul primului mandat si la inceputul celui de-al doilea. Nu se pot castiga alegerile prezidentiale cu minciuni. Domnul Antonescu a dechis un subiect bazat pe minciuna, iar alegerile prezidentiale se castiga numai pe corectitudine. Deosebirea dintre noi este ca brevetul meu este valabil oriunde in lume", a spus Basescu.
________________________________________
In dialogul dintre cei doi candidati, unul dintre reprosuri a vizat absentele presedintelui PNL din Parlament. "Nu am lipsit de la momentele importante. Poate ca dumneavoastra v-ati dus in fiecare zi la serviciu, nu neg asta. Problema este ca ati lipsit tare mult, insa, ca presedinte. Vreo 5 ani", a raspuns Crin Antonescu.
_____________________________________
Concluzia dupa confruntarea dintre cei doi candidati: Crin Antonescu l-a batut pe Traian Basescu, scor 1 - 0.