Conform declaratiilor primvicepresedintelui Partidului Democrat Liberal, Mircea Toader, ieri, PD-L a depus motiunea privind asigurarea caldurii pentru populatie si functionarea serviciului public de termoficare.

Dupa spusele lui, este o motiune foarte importanta pe care a sustinut-o in Biroul Permanent National, fiind si prima motiune depusa de PD-L si avand drept scop atragerea atentiei asupra responsabilitatii pe care o are Guvernul Tariceanu.

Mircea Toader a declarat ca masurile luate de Guvern in chestiunea termoficarii si lipsa de subventie acordata prin lege va face ca aceste sisteme sa intre in colaps total in iarna. In plus, au ramas si sume mari restante, de peste doua miliarde de lei vechi. "Masurile luate si lipsa de subventie acordata prin lege catre administratiile locale la nivel de 45% din costul combustibilului va duce ca aceste sisteme sa intre in colaps total in iarna, sumele care au ramas restanta sunt de peste doua mii de miliarde de lei vechi, restanta din 2007 fiind de aproapte o mie de miliard de lei vechi si restanta din trimestrul intai 2008 - 1100 de miliarde", a precizat Mircea Toader. Acesta a insistat pe faptul ca sumele sunt foarte mari, imposibil de acoperit de administratiile locale si nu exista nici posibilitatea tehnica de a le plati, pe langa lipsa de resurse, fiindca pretul de factura a fost stabilit printr-o hotarare de consiliu, tinandu-se cont de aceasta subventie pe care o acorda statul, 10% fiind obligata sa o acorde administratia locala.

Solicitari pentru respectarea unei hotarari de Guvern

Primvicepresedintele PD-L, Mircea Toader, a precizat ca a solicitat sa se respecte si sa se aplice hotararea de Guvern prin care trebuie sa se aloce circa 4 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemelor de distributie si din care nu s-a alocat inca niciun leu si, totodata, de a trece, la administratiile locale, centrale care apartin de Ministerul Economiei si Finantelor, cele din Galati, Constanta si Bucuresti.

Mai mult, pana in 2007 era prevazut ca toate termocentralele sa treaca la administratiile locale pentru a elimina contradictiile privind pretul pe care il furnizeaza Electrocentrale Galati sau Electrocentrale Bucuresti catre populatie.

Apel catre pesedisti

Mircea Toader a facut si un apel catre membrii PSD din Comisia de Industrie pentru a sustine motiunea si pentru a obliga Guvernul sa se achite de aceasta responsabilitate.

"Aceasta motiune va fi sustinuta de colegii mei si, totodata, sunt convins ca cel putin la nivelul Comisiei de Industrie, unde s-a dezbatut foarte mult problema termoficarii, cei care apartin de PSD, si fac un apel chiar la ei, sa voteze aceasta motiune pentru a obliga guvernul sa se achite de aceasta responsabilitate si a nu lasa populatia in iarna fara caldura", a precizat Mircea Toader.