Chiar daca, in urma cu cateva zile, Traian Stef, directorul Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai", remitea presei o lista cu numele grele care au trecut pragul bibliotecii, incercand prin aceasta sa raspunda celor care l-au acuzat ca a organizat actiuni antiromanesti, se pare ca reprezentantii Consiliului Judetean Bihor nu au niciun interes in ceea ce priveste functia acestuia. Sau, cel putin, nu si-o exprima in mod public. Radu Tirle a remis presei un comunicat, in care isi exprima regretul privind "iesirile" directorului Traian Stef. "Conducerea CJ Bihor nu are, in acest moment, nicio evaluare a activitatii directorului Bibliotecii si, in consecinta, nu s-a pronuntat, deocamdata, prin niciun canal de comunicare, in niciun fel, cu privire la schimbarea domnului Traian Stef din aceasta functie.
Am constatat insa, cu neplacuta surprindere, ca, inainte ca CJ sa-si exprime vreo pozitie cu privire la managementul Bibliotecii, domnul director a expediat o scrisoare deschisa in chip de replica, in care a sugerat ca actuala conducere a Consiliului i-ar fi imputat diverse fapte interpretabile in cheie nationalista si xenofoba. In acest context, mentionam ca nu am adus directorului Bibliotecii Judetene niciun fel de reprosuri de aceasta natura, orice asemenea interpretare fiind abuziva si lipsita de temei", se arata in comunicatul semnat de presedintele CJ Bihor, Radu Tirle.
Acest lucru nu inseamna insa ca Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai" nu va fi luata la puricat de reprezentantii Consiliului Judetean Bihor. "Conducerea Consiliului Judetean are obligatia legala de a evalua, periodic, eficienta si legalitatea cheltuirii fondurilor, performantele managementului si disciplina personalului din aceste institutii.
De aceea, CJ declanseaza actiuni de verificare care trebuie percepute nu ca fiind niste amenintari la adresa unor conducatori de institutii, ci ca pe obligatii legale ale conducerii Consiliului. Consideram ca acei conducatori de institutii care au actionat in legalitate si au demonstrat un management eficient nu au niciun fel de motive de a respinge, a impiedica sau a interpreta eronat rostul unor asemenea actiuni.
Aceste verificari vor fi derulate la toate institutiile finantate de Consiliul Judetean Bihor, fara exceptie, fara ca acest lucru sa insemne ca unul sau altul dintre conducatorii lor ar fi 'pe faras'", se mai arata in comunicat