Dupa ce saptamana trecuta au propus un plan pentru redresarea justitiei si a sistemului sanitar, reprezentantii PSD Bihor au hotarit sa se ocupe in aceasta saptamana de proiectul pe care il propun pentru agricultura.
Conform reprezentantilor PSD exista numeroase semnale si statistici care intaresc ideea ca Romania s-ar putea confrunta in scurt timp cu o criza alimentara puternica. Cauzele ar fi numeroase, printre ele aflandu-se atat lipsa unor programe coerente si eficiente in domeniul agriculturii, cat si dezinteresul autoritatilor in ce priveste acest domeniu care are potentialul de a repune Romania in circuitul international al agriculturii.
Proiecte care dau bine pe foaie
Profesorul Lia Pop a facut o analiza a sistemului agricol actual, incercand sa explice modul in care va aborda PSD-ul, daca va avea sprijinul alegatorilor, acest domeniu. "In Europa, in ultimii ani, s-a schimbat radical viziunea in ceea ce priveste agricultura. Daca in anii '80 se mergea pe o politica agrara de genul 'hrana pentru toti', astazi se merge pe o politica agrara bazata pe alimente ecologice. Aici Romania ar avea o sansa. Noi ne propunem in prima faza se ne ocupam de un program de subventii, dar un program care sa dea o sansa si producatorilor agricoli mici. Vrem sa dezvoltam creditul rural si sa reducem acciza la motorina pentru agricultori, la fel cum este in Uniunea Europeana. Dorim apoi sa infiintam cate o camera agricola in fiecare comuna. O camera agricola care sa se poata autofinanta si care sa-i ajute pe oameni cu informatii in ceea ce priveste culturile agricole si modul in care pot sa obtina subventii de la stat. Avem, de asemenea, un program si pentru silvicultura. Dupa cum bine stiti, in Romania exista o rata de padure de 27%. Aceasta rata va trebui sa creasca pana in 2030-2035 la 32% conform normelor UE. Vrem sa impadurim doua milioane de hectare si sa punem la punct 40.000 de perdele forestiere", a explicat pesedista Lia Pop.
Ultimele piersici din Paleu
Nici situatia agriculturii din Bihor nu este stralucita. Conform pesedistilor, micii agricultori se plang de faptul ca nu vor mai fi in stare sa produca fructe si legume, pentru ca din productie nu isi scot nici macar pretul la motorina. "Am vorbit cu producatorii din piata si mi-au explicat ca in conditiile actuale ei nu mai au ce face si vor trebui sa se retraga de pe piata. Un producator vinde piersicile cu 1,5 lei, iar pe piata bihorenii le cumpara cu 4 lei. Trebuie stopat acest fenomen si ajutati acesti oameni, pentru ca avem nevoie de produsele lor", a declarat Lia Pop, care nu a reusit, totusi, sa explice presei de ce, in aproape un deceniu de guvernare, Ion Iliescu, reprezentantul emblematic al PSD, nu a pus in practica niciunul dintre aceste proiecte, situatia dezastruoasa a agriculturii datorandu-i-se in parte.