Consiliul Suprem de Aparare a ¥arii se va reuni saptamana viitoare, cel mai probabil joi, pentru a-si prezenta bilantul de activitate pe 2006, dar si pentru a discuta despre interimatul la sefia SIE.
Alte subiecte vor fi situatia trupelor romanesti din afara granitelor si modernizarea armatei. In cazul situatiei de la conducerea SIE, potrivit Legii de functionare a acestei institutii - care dateaza din 1998 -, presedintele Traian Basescu, sef si al CSAT potrivit Constitutiei, este cel care numeste si noul director al SIE, dar si un eventual interimar in fruntea serviciului de spionaj. La momentul la care a avut loc sedinta CSAT, Saftoiu va fi cel care inca asigura conducerea SIE, demisia sa consemnandu-se la 19 martie. Un eventual interimar - in cazul in care presedintele Basescu se decide pentru aceasta formula pe care legea i-o pune la dispozitie - poate fi anuntat mai intai in cadrul CSAT. Numirea unui nou director trebuie validata de plenul Parlamentului, asa cum prevede Constitutia, dar nu si actuala formula a legii dupa care functioneaza serviciul de spionaj. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca partidul pe care il reprezinta doreste modificarea Legii SIE in cursul saptamanii care urmeaza, pentru ca in momentul in care seful statului va propune un nou sef la conducerea serviciului sa fie pusa legea actuala in acord cu Constitutia.
La conducerea SIE, intre demisia lui Gheorghe Fulga (iulie 2006) si validarea in Parlament a lui Claudiu Saftoiu (octombrie 2006), interimatul a fost asigurat de adjunctul acestui serviciu, Silviu Predoiu, un nume care a fost vehiculat in presa in ultimele zile ca potential succesor al lui Saftoiu in fruntea serviciului. (D.G.)